KAW Rôzne Správy

Najmladšia reportérka v SVETOVEJ súťaži je 11-ročná Simona z Bratislavy. TÝMTO zaujala porotu

V hlavnom meste vyrastá šikovná reportérka, ktorá bude reprezentovať Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Najmladšia reportérka v SVETOVEJ súťaži je 11-ročná Simona z Bratislavy. TÝMTO zaujala porotu
4
Galéria

Ak si niekto myslí, že dnešné deti sú zahľadené do mobilných telefónov a ľahostajné k svojmu okoliu, veľmi sa mýli. Mnoho mladých ľudí má oči otvorené a pozorne sleduje, čo sa okolo nás deje.

Medzinárodná súťaž

Patrí medzi nich aj 11-ročná Simona Gerhátová z bratislavskej základnej školy Narnia. Urobila fotoreportáž na zaujímavú tému, ktorá aktuálne hýbe Slovenskom. Okamžite zaujala aj odborníkov na ekológiu a žurnalistiku v porote Mladých reportérov pre životné prostredie. Jej fotografia bude reprezentovať Slovensko v kategórii reportážna fotografia (11 – 25 roční) v medzinárodnej súťaži, ktorej sa zúčastní až 40 krajín sveta.

Simona bude najmladšou v kategórii a jej práca bude musieť obstáť medzi prácami študentov, ktorých vek je viac ako dvojnásobný v porovnaní s tým jej.

Odborníkov, ktorí ju posunuli do medzinárodného kola súťaže, zaujal jej pohľad na aktuálny problém triedenia odpadu. Okrem toho, že zachytila ľudí pri kontajneri, neváhala ísť aj do akcie a premenila odpad na pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú.

Od vyhodených plechoviek k pomoci

Nový rok 2022 priniesol na Slovensko systém zálohovania plastových obalov a plechoviek na nápoje. Ich odovzdávanie však niekedy nie je jednoduché. Automaty, kde sa dajú vrátiť, sú často aj kilometre vzdialené, je ich málo a bývajú plné alebo pokazené. Ľudia potom odhodia celé vrece takýchto fliaš a plechoviek do najbližšieho kontajnera alebo len tak na zem.

Reportérka Simonka si cestou zo školy všimla ženu s dospelým synom. Zastavili sa pri kontajneri s veľkými taškami.

Ukázalo sa, že sa snažia zachrániť mierne pokrčené, no nie znehodnotené obaly. Tie potom odnášajú a v automate menia za finančný obnos na kúpu potravín.

Keďže v škole zhromažďujú práve zálohované obaly z bufetu, ktoré žiaci nepovažujú za efektívne nosiť do vzdialeného automatu, vrátila sa reportérka do školy a priniesla im nepoškodené obaly vo vreci. Poďakovali sa a dohodli, že v konkrétnom čase budú reportéri prinášať nazbierané obaly ku kontajneru, kde sa stretnú a odovzdajú im ich,“ opisuje Simonkinu aktivitu portál mladireporteri­.sk.

Obaly, ktoré sú žiakom v škole „na ťarchu“ sú tak pomocou pre tých, ktorí si za ne zabezpečia základné potraviny. Reportéri sa rozhodli vymyslieť systém, ktorí by takto pomohol viacerým a viacerých miestach.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Reportáž Simony Gerhátovej
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM