Rôzne

Nadšencom cyklistiky pribudne do konca jesene ďalšia cyklotrasa

Rozvojom siete cyklotrás, vybudovaním cyklistických centier v obciach Szil a Báč a vybudovaním nových cyklotrás vznikne nová slovensko-maďarská turistická atrakcia.

Ilustračný obrázok k článku Nadšencom cyklistiky pribudne do konca jesene ďalšia cyklotrasa
2
Galéria

Do konca jesene pribudne v Bratislavskom kraji ďalšia trasa, na ktorej si budú môcť cyklisti šliapnuť do pedálov, ale aj spoznať kultúrne dedičstvo, sakrárne pamiatky a prírodné prostredie v maďarsko-slovenskom cezhraničnom regióne pozdĺž Dunaja.

SacraVelo

A to vďaka projektu SacraVelo, ktorý je realizovaný v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko. „Našou najväčšou aktivitou v tomto projekte je realizácia štvorkilometrového úseku cyklotrasy na hrádzi Šúrskeho kanálu v sume takmer 800 000 eur. Cyklotrasa začína na hrádzi v mieste jej pripojenia na cestu Vajnory – Čierna voda a končí na moste miestnej komunikácie v Ivanke pri Dunaji,“ objasnil Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Projekt SacraVelo pokrýva územie Bratislavského a Trnavského kraja na slovenskej strane a kraje Győr-Moson-Sopron a Komárom-Esztergom na maďarskej strane. Rozvojom siete cyklotrás (vyznačenie niekoľkých stoviek kilometrov dlhých, bezpečných cyklotrás), vybudovaním cyklistických centier v obciach Szil (HU) a Báč ( SK) a vybudovaním nových cyklotrás vznikne nová slovensko-maďarská turistická atrakcia, ktorá spojí sakrálne hodnoty v cezhraničnom regióne.

Novým značením dostanú cyklisti informácie o dostupnosti významných sakrálnych pamiatok, teda kostolov, synagóg či kaplniek, ktoré sa nachádzajú pozdĺž vybraných cyklotrás. Vytvorená bude aj aplikácia, ktorá bude poskytovať detailné informácie o jednotlivých pamiatkach.

Sieť pútnických ciest na bicykli sa tak pripája k už existujúcim medzinárodným cyklistickým trasám EuroVelo a inovatívnym spôsobom oslovuje milovníkov cyklistiky na miestnej, regionálnej ako aj medzinárodnej úrovni. Bratislava24.sk informovala Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM