Aktualizované Rôzne

FOTO: Prekážková cyklotrasa na Mlynských nivách sa stala hitom na sociálnej sieti

Priamo uprostred vyznačenej cyklotrasy sa týči nielen reklamný pútač, ale aj stĺpy verejného osvetlenia. Z pripravovanej cyklotrasy sa tak stala prekážková dráha.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prekážková cyklotrasa na Mlynských nivách sa stala hitom na sociálnej sieti
10
Galéria
Zdroj: Michal Feik

Pripravovaná cyklotrasa na Mlynských nivách vzbudila medzi Bratislavčanmi veľkú vlnu kritiky. Keď si pozriete, ako aktuálne vyzerá, budete sa chytať za hlavu.

Prekážková dráha

Bratislavskými ulicami jazdí dvojnásobne viac bicyklov ako pred piatimi rokmi, a tak nové cyklotrasy potrebujeme ako soľ. Informácia o výstavbe novej vždy poteší, avšak jej realizácia dokáže sem-tam poriadne zaskočiť. Ako v prípade pripravovanej cyklotrasy na Mlynských nivách.

Priamo uprostred vyznačenej cyklotrasy sa týči nielen reklamný pútač, ale aj stĺpy verejného osvetlenia. Z pripravovanej cyklotrasy sa tak stala prekážková dráha. Podľa developera, ktorý cyklotrasu realizuje, je riešenie len dočasné.

Spoločnosť HB Reavis vo svojom stanovisku píše: „Chodník nie je sprístupnený, práce neboli ukončené. Aj na naše prekvapenie sme dnes ráno zistili chybu nesprávneho vyznačenia cyklotrasy, ktorá sa realizovala cez víkend. Ospravedlňujeme sa „internetom“ za zábavné ráno. Cyklochodník vo finále samozrejme pôjde MIMO stĺpy verejného osvetlenia. Zároveň, projektová dokumentácia chodníka obsahuje aj záväzky (citylight) súvisiace so zmenou funkcie z bývalého chodníka na cyklochodník, ktoré budú sprevádzkovaním ukončené. To znamená, že pri plnej prevádzke cyklochodníka tam tieto prekážky nebudú.“

Bezpečnosť

Na cyklotrase okrem toho nie sú dodržané normy a technické podmienky na stavbu cyklotrás a chodníkov. Mnohí cyklisti si všimli napríklad nesprávne značenie – piktokoridor namiesto cyklopruhu.

Značenie na cyklotrase okomentovala aj Cyklokoalícia: „Jasné nedodržanie technických podmienok 085 na výstavbu cyklotrás: chybné vodorovné značenie (bicykel + šípky, nie cyklopiktogramy), cyklopriechod chybne značený zelenou farbou (má byť značený bielou + podfarbený reflexnou zelenou). Pochváliť môžeme oddelenie pásom zelene od chodcov a vedenie poza zastávku MHD (a zároveň HB Reavis práve ukázalo, ako je to možné riešiť cyklopruhy aj pri novej AS Nivy napriek ich tvrdeniam, že to nejde).“

Podľa informácií Cyklokoalície začali doobeda práce na zamaľovaní – zúžení pruhov pri lampách a citylightoch.

„V momente, keď bude cyklochodník v plnej prevádzke, bude bez prekážok a podľa noriem. Dovtedy nie je dôvod prepadať zlej nálade,“ dodal developer. Nechajme sa teda prekvapiť, ako bude vyzerať konečné riešenie pripravovanej cyklotrasy.

Nová cyklotrasa na Mlynských nivách
10
Galéria
Zdroj: Michal Feik
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM