KAW Rôzne Správy

Nadávky a agresia. Cyklisti v lesoparku si často myslia, že sú tam pánmi

Netolerancia cyklistov v lesoch v okolí Bratislavy sa stupňuje. Máte podobnú skúsenosť?

Ilustračný obrázok k článku Nadávky a agresia. Cyklisti v lesoparku si často myslia, že sú tam pánmi
11
Galéria
Zdroj: TASR

Konflikty cyklistov a chodcov nemajú konca kraja. „Drsní muži“ na dvojkolesových tátošoch sa často správajú, akoby Bratislavský lesopark bol ich revírom a chodci tam boli navyše. Samozrejme, česť výnimkám v podobe slušných a tolerantných cyklistov.

„Cyklozmrdi“ versus „pešiaci“

Iniciatíva Naše Karpaty, ktorá sa venuje rozvoju športu a rekreácie v bratislavských lesoch v súlade s princípmi ochrany prírody, má s agresívnymi cyklistami tiež bohaté skúsenosti.

Niektorí jej členovia boli svedkom konfliktu bežca a cyklistu. „Po cyklotrase bežal bežec, tak, že videl oproti idúcich cyklistov a mohol sa im vyhnúť. Tesne pred nami šiel cyklista „dupač“, ktorý však prešiel do protismeru na druhú stranu a danému bežcovi od chrbta vulgárne a zbytočne vynadal,“ popisujú situáciu na sociálnej sieti.

Členovia iniciatívy Naše Karpaty vždy bojovali za cyklistov a podporu rekreácie, osádzali servisné cyklostojany a snažili sa podporovať cyklistiku v lesoparku. „Bohužiaľ poslednú dobu sa začali objavovať takzvaní cyklozmrdi hulákajúci po pešiakoch, mamičkách s kočíkmi a nezriedka aj po iných cyklistoch,“ smutne konštatujú a vyzývajú návštevníkov lesoparku, aby netolerovali takýchto ľudí a dali im to aj primeraným spôsobom najavo.

Bez pudu sebazáchovy

Cyklistka Soňa tiež pridala svoju skúsenosť: „Som cyklistka, milujem cyklistiku a beriem to ako úžasný relax. Priznám sa, že častokrát vidím cyklistov valiacich sa dolu kopcom bez štipky pudu sebazáchovy a predvídavosti. Uskakujúcich ľudí, nadávky… niekedy sa mi pre toto už ani nechce chodiť medzi ľudí. V každej krásnej veci, akou pre mňa cyklistika a turistika je, aby sa už človek stretával s absolútnou netoleranciou a nadávkami…“

„Takýchto inteligentov je bohužiaľ stále viac. Boli sme skúsiť Štefánikovu cyklomagistrálu a podobne správanie nám pokazilo zážitok,“ smutne konštatuje Edo.

Gabriel žasne, kam až siaha netolerancia niektorých cyklistov. „Víkendový "časovkár“ medzi húfmi detí na odrážadlách, to je fakt diagnóza. Veď, keď sú takí makači, tak nech sa vyvezú za hranicu pár km, kde hustota exponeciálne klesá a môžu sa realizovať. Buďme tolerantní. Lesopark je pre každého."

„Áno, lesopark je plný, nie každý pozná všetky pravidlá, avšak všetci si sem chodíme oddýchnuť a nie po sebe kričať. Ak niekto potrebuje robiť rýchlostné rekordy, treba ísť niekde ďalej od Bratislavy,“ prízvukuje iniciatíva Naše Karpaty.

Ako sa správať v lesoparku:

  • Jazdite iba po cyklotrasách, nie po turistických chodníkoch.
  • Na zmiešaných trasách (tých je väčšina), keď vidíte pešieho turistu, pribrzdite, pozdravte sa a poďakujte.
  • Pri zjazdoch dole kopcom jazdite radšej pomaly a bezpečne.
  • Rešpektujte vyznačené POMALÉ ZÓNY na Peknej ceste a Kamzíku.
  • Ak ste skupina „pešiakov“, nechajte polovicu cesty cyklistom na prejazd.
  • Psa v lesoparku majte vždy na vôdzke.

AGRESOR NA BICYKLI ☠️ Včera sme sa vybrali vyvetrať cestné bicykle pohodovým tempom do lesoparku. Bohužiaľ hneď v úvode...

Posted by Naše Karpaty on Monday, November 2, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM