Rôzne Správy

Na Železnej studničke sa STAVIA. Hlina ponúka záujemcom TEHLY z Ferdinandových kúpeľov

Projekt na Železnej studničke zahŕňa výstavbu reštaurácie Rotunda. Pribudnúť by mal aj Labutí pavilón, ktorým sa táto lokalita mohla pochváliť až do roku 1970, kedy ho zbúrali.

Ilustračný obrázok k článku Na Železnej studničke sa STAVIA. Hlina ponúka záujemcom TEHLY z Ferdinandových kúpeľov
5
Galéria

V lokalite Železná studnička, kde dnes stojí presklený kontajner s občerstvením, sa už dlhý čas chystá veľká vec. Má sa tam vybudovať záhradná reštaurácia a replika historického pavilónu. Stáť budú na mieste pôvodného kúpeľného domu a pavilónu. Práce na revitalizácii areálu sa začali pred pár mesiacmi. Projekt zastrešuje rodinná firma bývalého predseda KDH a podnikateľ Alojza Hlinu.

Rotunda a Labutí pavilón

Projekt na Železnej studničke zahŕňa výstavbu reštaurácie Rotunda. Pribudnúť by mal aj Labutí pavilón, ktorým sa táto lokalita mohla pochváliť až do roku 1970, kedy ho zbúrali. Súčasťou vynoveného komplexu bude aj tanečný parket, drevené prístrešky a ohniská. Projekt zahŕňa aj revitalizáciu toku Vydrice pri Rotunde.

Výstavba by mala trvať 12 mesiacov a náklady by sa mali vyšplhať až na 1,26 milióna eur.

Jednopodlažný objekt záhradnej reštaurácie má mať úžitkovú plochu 747 štvorcových metrov a terasu s plochou 131 metrov štvorcových, Labutí pavilón 330 metrov štvorcových.

„Hlavnými objektmi bude rekonštrukcia Labutieho pavilónu v čo najväčšej možnej miere podľa pôvodného plánu a veľkosti, a tiež výstavba mestskej horárne. V objekte Labutieho pavilónu bude možné realizovať rôzne kultúrne podujatia, výstavy či prezentácie. Počas bežnej prevádzky bude využívaný ako libresso,” povedala pre v novembri 2020, keď projekt získal stavebné povolenie, manželka A. Hlinu Martina Hlinová.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

História v tehlách

Výkopy na Železnej studničke, ktoré práve prebiehajú, popísal v statuse na sociálnej sieti aj Alojz Hlina, ktorý na práce dohliada. „Na Železnej studničke sme zapli triedičku. V zásade sme nemuseli, ale zapli sme. Je to tak poctivejšie, šetrnejšie k prírode a okrem toho dávame niektorým materiálom šancu na druhý život,“ opisuje Hlina.

Časť stavebného výkopu je podľa jeho slov naozaj kvalitná hlina, sú tam aj tehly, ktoré tam zostali zo zasypaných klenbových pivníc z Ferdinandových kúpeľov. Časť z nich plánuje použiť aj v projekte.

„V spodnej časti výkopu je zas íĺ, ktorý sa bude hodiť pri výstavbe slamených domov, ktoré plánujeme robiť pri inom projekte. Prichádza doba recyklátu – doba, keď nebudeme vyhadzovať, ale spracovávať. Ja sa tomu teším. Ja veci, ktoré majú "dušu“ zbieram už dlho. Dávam im šancu. Preto môžete v jednom objekte, ktorý prevádzkujeme, sedieť na lavici z kostola ale aj zo synagógy. V starých viac ako storočných dreveniciach, na našom salaši si dať halušky," popisuje Hlina svoj ďalší projekt v Stupave.

„Ak vám do zbierky starých tehál chýba tá z Ferdinandových kúpeľov, tak si ju príďte ku nám na Železnú studničku zobrať,“ vyzýva Hlina zberateľov.

Tiež hovorí o legende, podľa ktorej v pivniciach Ferdinandových kúpeľov zakopali vzácne víno. „Komunisti ho pri búraní objektu kúpeľov nenašli, lebo bolo dobre zakopané. Tak je dosť možné, že ho teraz nájdeme,“ nádeja sa Hlina.

Viac o projektoch v Bratislave

🔹 ️Železná studnička - stavebný denník alebo “ako chodím do práce na najkrajšie miesto v Bratislave”. Dajme...

Posted by Alojz Hlina on Thursday, August 12, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM