Rôzne

Na Vazovovej by mohla vzniknúť Spojená škola s princípmi inkluzívneho vzdelávania

BSK a Staré Mesto sa dohodli na zámere zlúčiť dve školy do jednej Spojenej školy, ktorá má cieľ zaviesť do výuky princípy moderného inkluzívneho vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Na Vazovovej by mohla vzniknúť Spojená škola s princípmi inkluzívneho vzdelávania
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pri príležitosti otvorenia nového školského roka informovala starostka Starého Mesta a župná poslankyňa Zuzana Aufrichtová o spoločných zámeroch Starého Mesta a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Bratislava24.sk o tom informoval Matej Števove, hovorca Starého Mesta.

Spojená škola

Tie sa týkajú spojenia dvoch škôl na Vazovovej ulici v Bratislave, tamojšej základnej školy a Gymnázia Jána Papánka, do jednej vzdelávacej inštitúcie. Nová Spojená škola má zároveň cieľ zaviesť do výuky princípy moderného inkluzívneho vzdelávania.

Obidve školy tvorili na začiatku 50. rokov minulého storočia jeden vzdelávací celok. V rôznych časových obdobiach potom dochádzalo k ich rozdeľovaniu a opätovnému zlučovaniu. V 70. rokoch minulého storočia sa škola pretransformovala na gymnázium, od ktorého sa neskôr odlúčila základná škola.

Vznikli dve školy, ktoré majú dodnes mnoho spoločného – ambíciu poskytovať nielen kvalitné moderné vzdelanie, ale aj spoločnú históriu, túžbu na ňu nadviazať a vybudovať jednu výnimočnú vzdelávaciu inštitúciu.

Ekonomické benefity

BSK a Staré Mesto sa preto dohodli na zámere zlúčiť obidve školy do jednej Spojenej školy s dvomi organizačnými zložkami: Základnou školou s rozšíreným vyučovaním anglického jazyka a Gymnáziom Jána Papánka s možnosťou bilingválneho vzdelávania v anglickom jazyku.

Zriadeniu Spojenej školy na Vazovovej ulici bude ešte predchádzať verejná diskusia s rodičmi, zámer zároveň musia schváliť poslanci BSK a Starého Mesta.

Okrem historickej spätosti má zlúčenie obidvoch škôl aj ekonomické benefity. Zriaďovateľom bude BSK, čo je zárukou, že škola bude mať dostatok prostriedkov na zabezpečenie všetkých procesov potrebných na školské aktivity, vzdelávanie, prevádzku školy a podobne. Bude mať tiež personálne výhody – na základnej škole, najmä žiakov najvyšších ročníkov, budú môcť vyučovať aj stredoškolskí pedagógovia.

„Bude to jedinečná príležitosť vybudovať školu moderného typu, na ktorej pôjdu princípy inkluzívneho vzdelávania naprieč základným až stredoškolským vzdelaním. Je to model overený v zahraničí, funguje dobre a prináša žiakom výhody bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zdravotne znevýhodnené, či potrebujú alebo nepotrebujú špeciálny výchovno-vzdelávací prístup. Preto ako župná poslankyňa tento projekt veľmi podporujem a mám z neho veľkú radosť,“ vyjadrila sa starostka Starého Mesta.

Gymnázium Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM