Rôzne

Na Trnavskom mýte zatiaľ nebude kontajner na použité striekačky

Občianske združenie Odyseus má pripomienky k podmienkam nájomnej zmluvy, ktorú schválilo zastupiteľstvo v Novom Meste.

Ilustračný obrázok k článku Na Trnavskom mýte zatiaľ nebude kontajner na použité striekačky
5
Galéria
Zdroj: OZ Odyseus

Kontajner na injekčné striekačky v blízkosti tržnice na Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste, teda na mieste, ktoré sa z dlhodobého pozorovania ukázalo ako rizikové, občianske združenie (OZ) Odyseus nakoniec neosadí.

Problém v zmluve

Dôvodom je nájomná zmluva na pozemok, ktorú ešte vlani schválili miestni poslanci. S niektorými jej bodmi združenie nesúhlasí.

„Nájomná zmluva obsahovala body, o ktorých sme nevedeli a ktoré mali byť so združením odkomunikované predtým, ako sa vôbec dostali do miestneho zastupiteľstva, kde sa aj schválili,“ píše združenie na sociálnej sieti.

Bez ďalšieho schválenia zastupiteľstvom sa meniť nedajú, a preto OZ osadí kontajner na iné miesto, kde „nebudeme musieť rok prosiť o to, aby sme mohli aj takouto službou znížiť počet pohodených injekčných striekačiek na ulici a bezpečne ich zlikvidovať.“

Hrozila im pokuta

Cieľom združenia bolo starať sa o prenajatý pozemok, osadiť na ňom špeciálnu nádobu, mesačne platiť za spaľovanie infekčného odpadu a zabezpečiť, aby bola nádoba vyprázdňovaná raz do týždňa. Nesúhlasilo ale s tým, aby sa okrem prenajatého pozemku starali a zbierali, nielen injekčný odpad, v celom okolí neďalekej Konskej železnice.

Jednou z podmienok prenájmu bolo aj to, aby združenie do troch hodín od nahlásenia pohodenej injekčnej striekačky ju aj zneškodnilo, v opačnom prípade mu hrozila finančná pokuta. Takúto službu považuje OZ nad rámec prenájmu pozemku, dá sa však dohodnúť na základe objednávky služby, alebo poskytnutím dotácie.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM