Samospráva

Susedské hliadky v Pentagone a ďalšie projekty: Bratislava dá financie na boj proti drogovým závislostiam

Komisia posudzovala aj projekt Výzva z Pentagonu občianskeho združenia Bezpečné bývanie. Cieľom projektu boli napríklad vznik susedskej hliadky v objektoch Stavbárska 40 a 42.

Ilustračný obrázok k článku Susedské hliadky v Pentagone a ďalšie projekty: Bratislava dá financie na boj proti drogovým závislostiam
Zdroj: pixabay

Mesto Bratislava prvýkrát podporí neverejné subjekty v boji proti drogovým závislostiam. Na tento účel vyčlenilo vyše 77-tisíc eur, ktoré prerozdelí medzi päť občianskych či neziskových organizácií.

Pomoc do Kopčian aj do Dúbravky

Zámer odobrili aj bratislavskí mestskí poslanci, ktorí zároveň schválili aj dotáciu 20-tisíc eur na činnosť sociálnej služby nocľahárne. Vyplýva to z materiálov, o ktorých koncom septembra rokovalo mestské zastupiteľstvo.

Na projekt neziskovej organizácie Depaul Slovensko Bezpečný nízkoprah vyčlenilo hlavné mesto 25 854 eur. Zámerom organizácie je zvýšiť bezpečnosť a znížiť riziká sprevádzajúce pobyt ľudí pod vplyvom alkoholu v zariadeniach organizácie.

Kontaktné centrum pre všetkých je názov projektu občianskeho združenia Prima, ktorý bratislavská samospráva podporí sumou 13 416 eur. Združenie chce využiť financie na to, aby kontaktné centrum na sídlisku Kopčany v Petržalke slúžilo komunite a rovnako tak bolo v jeho priestoroch možné poskytovať odborné právne a sociálne poradenstvo, a to nielen počas otváracích hodín centra.

Organizácia Ichtys získala na „nízkoprahový program v Devínskej Novej Vsi a v Dúbravke“ od mesta dotáciu 3198 eur. Využiť ju chce na vybudovanie udržateľného priestoru, kde deti a mládež budú môcť prichádzať a tráviť svoj voľný čas v bezpečí.

Stop šíreniu chorôb!

Občianske združenie Odyseus podporila samospráva financiami vo výške 26 692 eur na projekt podpory aktivít na zníženie rizík súvisiacich s užívaním drog. Projekt má podporiť kontinuálne fungovanie „harm reduction služieb“ – prevencia šírenia krvou a pohlavne prenosných infekcií a znižovanie škôd, ktoré s užívaním drog súvisia.

Podporené bude aj občianske združenie IPčko sumou 8000 eur na projekt Implementácia on-line a off-line nástrojov na prevenciu a elimináciu drogových závislostí v Bratislave. Odborná komisia odporučila zosúladiť aktivity projektu s výzvou a v upravenom rozpočte, ktorý má dodať občianske združenie pred podpisom zmluvy, sa zamerať na terénne aktivity na Obchodnej ulici. Komisia vyjadrila podporu aktivitám on-line komunikácie a verejnej diskusii.

Susedské hliadky v Pentagone

Komisia posudzovala aj projekt Výzva z Pentagonu občianskeho združenia Bezpečné bývanie. Cieľom projektu boli napríklad vznik susedskej hliadky v objektoch Stavbárska 40 a 42, budovanie školiaceho tímu a strediska v komunitnej miestnosti či kompenzácia zrušenej mobilnej stanice mestskej polície pred obytným domom Pentagon. Komisia však projekt neschválila pre nedostatočný počet bodov v niektorých kritériách, ktoré sa týkali cieľov výzvy.

„Komisia vníma pálčivosť situácie v exponovanej lokalite, oddelenie sociálnych vecí bude kontaktovať občianske združenie a má záujem diskutovať o možnej spolupráci a pomoci pri riešení problémov týkajúcich sa bezpečnosti oblasti Pentagonu,“ píše sa v zdôvodnení. Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa však rozhodol projekt podporiť mimo výzvy sumou 1108 eur vo forme dotácie na podporu občianskeho aktivizmu.

Mestské zastupiteľstvo zároveň schválilo dotáciu 20-tisíc eur pre Depaul Slovensko na činnosť sociálnej služby nocľahárne na tento rok.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM