Aktualizované Krimi

Na stavbe diaľnice R7 stratilo vedomie viac ľudí. Únik nebezpečnej látky sa nepotvrdil

Udalosť sa odohrala neďaleko obce Blatná na Ostrove. Viacero ľudí malo odpadnúť a údajne im tiekla z nosa krv.

Ilustračný obrázok k článku Na stavbe diaľnice R7 stratilo vedomie viac ľudí. Únik nebezpečnej látky sa nepotvrdil
14
Galéria
Zdroj: TASR

Záchranári dnes zasahovali pri obci Blatná na Ostrove, odkiaľ dostali informáciu o úniku nebezpečnej látky. Viacero ľudí malo mať zdravotné problémy, odpadli a tiekla im z nosa krv.

Zóna ohrozenia

Pri Blatnej na Ostrove, odkiaľ záchranári dostali informáciu o úniku nebezpečnej látky, bola vytvorená zóna ohrozenia. Na mieste zasahovali policajti, hasiči z Trnavy, Šamorína a Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Bratislavy, Galanty bol k udalosti vyslaný evakuačný autobus HaZZ. Pri udalosti zasahovali aj chemici.

Koncesionár a zhotoviteľ projektu D4R7 Construction tvrdí, že v rámci stavebných prác sa v danej oblasti nevykonávali žiadne úkony ktoré by mohli ohroziť zdravie a bezpečnosť zamestnancov pri práci. „Na mostnom objekte neďaleko Blatnej na Ostrove sa realizovali len dokončovacie práce, keďže stavebný objekt je tesne pred uvedením do prevádzky. Navyše v dopoludňajších hodinách pracovníci BOZP v danom mieste vykonali kontrolu pracoviska, ktorá nepreukázala žiadne nedostatky,“ uviedla spoločnosť pre TASR.

Planý poplach

Hasiči neskôr nenamerali žiadne nebezpečné látky a u robotníkov sa nepotvrdili nahlásené zdravotné ťažkosti. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová. „Merania vykonali aj kontrolné chemické laboratóriá, ktoré taktiež v ovzduší nenamerali žiadne nebezpečné látky,“ dodala. Po zbalení sa preto podľa nej hasiči miesto udalosti opustia.

Dvanástich ľudí, ktorí sa nachádzali v priestore, kde mala látka uniknúť, do nemocnice neprevezú. Povedala to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. „Títo ľudia nevyžadujú starostlivosť nášho zariadenia,“ konštatovala.

Na mieste bol aj minister dopravy

„Vyzerá to na planý poplach,“ napísal na sociálnej sieti minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), ktorý bol priamo na mieste. Zdôraznil však, že pokiaľ ide o ohrozenie života, nemožno nič podceňovať.

„Hneď po nahlásení udalosti som prišiel preveriť situáciu. Našťastie, zasahujúce zložky nenamerali žiadne nebezpečné látky v ovzduší a išlo len o falošný poplach. Som rád, že aj takýto prípad nás všetkých preveril, aby sme boli vždy pripravení a vedeli včas reagovať na podobné situácie,“ povedal minister dopravy Arpád Érsek.

Hasiči na stavenisku zasahovali niekoľko hodín, pričom došlo k dekontaminácii postihnutých. Priamo na mieste vykonali merania na škodlivé látky aj Kontrolné chemické laboratória, ktoré taktiež v ovzduší nenamerali žiadne nebezpečné látky.

Na stavenisku neďaleko Blatnej na Ostrove sa realizovali dokončovacie práce na mostnom objekte. Zhotoviteľ potvrdil, že v rámci prác sa v danej oblasti nevykonávali žiadne úkony, ktoré by mohli ohroziť zdravie a bezpečnosť pracovníkov pri práci.

Planý poplach pri stavbe rýchlostnej cesty R7 medzi Blatnou na Ostrove a Lehnicami už riešia orgány činné v trestnom konaní. V piatok o tom informoval generálny riaditeľ Sekcie krízového riadenia MV SR Marián Dritomský. Únik nebezpečnej látky nepotvrdili hasiči ani kontrolné chemické laboratóriá.

Ako doplnil prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý, zložky museli pracovať rovnako, ako keby nebezpečná látka naozaj unikala. „Spoločne sme urobili opatrenia, aké sme mali. Počas zásahu sa však zistilo, že tam nič neuniká a tým pádom sme prípad mohli uzavrieť. Nepotvrdili sa ani informácie o tom, že je niekto zranený. Zásah bol ukončený tým, že išlo o planý poplach,“ priblížil.

Situácia podľa Nejedlého slov vznikla, keď stavbyvedúci dostal sťažnosti od svojich podriadených. „Do toho sa objavili ďalšie informácie. Prirodzene si to vyhodnotil ako nebezpečnú situáciu a zavolal na tiesňovú linku,“ opísal.

Policajná uzávera v obci Blatná na Ostrove
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM