Rôzne

Na Špitálskej ulici začali s opravou trate. Električky budú presmerované zhruba 3 mesiace

Rekonštruovať sa bude koľajový zvršok trate s nástupišťami spolu so zabudovaním antivibračných a protihlukových opatrení. Niektoré zástavky zmenia svoje miesto.

Ilustračný obrázok k článku Na Špitálskej ulici začali s opravou trate. Električky budú presmerované zhruba 3 mesiace
4
Galéria

Na Špitálskej ulici v Starom Meste sa dnes začína s kompletnou rekonštrukciou električkovej trate. Týka úseku od zastávky na Kamennom námestí po odbočenie električiek za križovatkou Mickiewiczova – Americké námestie – Špitálska.

Zastávky zmenia miesto

Práce si tak od dnešného dňa na zhruba tri mesiace vyžiadajú presmerovanie električkových liniek č. 3, 4 a 9. Tie vynechajú zastávky Námestie SNP/Kamenné námestie, Mariánska, Americké námestie/Odborárske námestie. Dopravný podnik Bratislava preto cestujúcim odporúča využiť zastávky Blumentál, STU, Vysoká, Poštová a Námestie SNP.

Od 7. augusta 2017 od začiatku dennej premávky bude uzavretý prejazd križovatkou Ulica 29. augusta – Špitálska ulica. Viac info TU.

„Všetky informácie o presmerovaní liniek sú na webovej stránke, vo vozidlách MHD aj na dotknutých zastávkach,“ uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

V rámci rekonštrukcie ide o obnovu koľajového zvršku dvojkoľajovej trate s nástupišťami spolu so zabudovaním antivibračných a protihlukových opatrení. Zároveň však dôjde aj k istým zmenám rozmiestnenia niektorých zastávok. Na pôvodnom mieste by mala zostať len súčasná zastávka Mariánska na rovnomennej ulici. Jej parametre by sa mali upraviť podľa platných noriem a zastávka sa predĺži a rozšíri.

Na oboch koncoch nástupišťa sa vybudujú bezbariérové priechody, zastávka bude zastrešená, s informačnou elektronickou tabuľou a automatom na cestovné lístky.

Zruší sa však zastávka Mariánska pri Lazaretskej ulici, teda v smere na Kamenné námestie oproti budove Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Ide najmä o priestorové dôvody, keďže sa zastávka nebude dať upraviť do parametrov zastávky v opačnom smere. Zrušenú zastávku by mala nahradiť plánovaná zastávka tzv. viedenského typu, a to oproti existujúcej na Mariánskej ulici. Takáto úprava by mala byť podľa DPB pozitívom pre pohodlie cestujúcich a obzvlášť pre seniorov, menej mobilné a hendikepované o­soby.

Rekonštrukcia by mala stáť viac ako 2,5 milióna eur a podľa výsledkov verejnej obchodnej súťaže ju má zabezpečiť spoločnosť EUROVIA SK, a. s.

Zmenené trasy liniek 3, 4, 9:

  • linka č. 3 bude medzi zastávkami Šafárikovo nám. a Blumentál premávať obojsmerne cez Námestie SNP, Obchodnú a Radlinského
  • linka č. 4 bude medzi zastávkami Legionárska a SND/Šafárikovo nám. premávať obojsmerne cez Námestie SNP, Obchodnú, Radlinského a Vazovovu
  • linka č. 9 bude premávať medzi zastávkami Kapucínska a Legionárska obojsmerne cez Obchodnú, Radlinského a Vazovovu

Počas doby výluky sa električiek nedočkáte na zastávkach Kamenné námestie, Mariánska, Americké námestie a Odborárske námestie. Na obchádzkových trasách budú električky zastavovať na všetkých riadnych zastávkach.

Rozbitá trať na Špitálskej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM