Správy

Električkovú trať na Špitálskej čaká kompletná rekonštrukcia

Električkovú trať na Špitálskej ulici v bratislavskom Starom Meste čaká kompletná rekonštrukcia.

Ilustračný obrázok k článku Električkovú trať na Špitálskej čaká kompletná rekonštrukcia
Zdroj: odkazprestarostu.sk

Električkovú trať na Špitálskej ulici v bratislavskom Starom Meste čaká kompletná rekonštrukcia. Ide o úsek od zastávky na Kamennom námestí po odbočenie električiek za križovatkou Mickiewiczova – Americké námestie – Špitálska a týka sa obnovy koľajového zvršku dvojkoľajovej trate s nástupišťami.

Oprava trate

„Projekt rieši opravu bez zmeny smerového a výškového vedenia so zabudovaním antivibračných a protihlukových opatrení,“ uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

K istým zmenám však predsa len príde, keďže v danom úseku by mala na pôvodnom mieste zostať len súčasná zastávka Mariánska na rovnomennej ulici. Jej parametre by sa mali upraviť podľa platných noriem a zastávka sa predĺži na 65 metrov a rozšíri na 2,45 metra. Na oboch koncoch nástupišťa sa podľa Volfovej vybudujú bezbariérové priechody, zastávka bude zastrešená, s informačnou elektronickou tabuľou a automatom na cestovné lístky.

Zrušenie zastávky

Zároveň sa však podľa hovorkyne zruší zastávka Mariánska pri Lazaretskej ulici, teda v smere na Kamenné námestie oproti budove Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Ide najmä o priestorové dôvody, keďže sa zastávka nebude dať upraviť do parametrov zastávky v opačnom smere. Zrušenú zastávku by mala nahradiť plánovaná zastávka tzv. viedenského typu, a to oproti existujúcej na Mariánskej ulici. „Takéto nástupište umožňuje nastupovanie a vystupovanie cestujúcich prakticky z úrovne chodníka. Úprava je pozitívom pre pohodlie cestujúcich a obzvlášť pre seniorov, menej mobilné a hendikepované osoby,“ doplnila Volfová.

Dopravný podnik predpokladá, že s prácami by sa malo začať v letných mesiacoch a rekonštrukcia by mala trvať zhruba tri mesiace. Práce si podľa hovorkyne vyžiadajú isté dopravné obmedzenia. Tie v súčasnosti zatiaľ známe nie sú, hovorkyňa však ubezpečuje, že o nich bude DPB verejnosť včas informovať. „V súčasnej dobe prebieha verejná obchodná súťaž na výber zhotoviteľa s predpokladanou sumou tri milióny eur,“ skonštatovala Volfová. Podnik zároveň v súčasnosti rokuje aj o financovaní opráv električkovej tra­te.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM