Rôzne

Na Šancovej ulici vyrastie osempodlažná polyfunkčná budova

V okolí stavby vzniknú terasy s malými kaviarňami a reštauráciami. Pribudnú tiež malé parkové časti s lavičkami, chodníky a zeleň.

Ilustračný obrázok k článku Na Šancovej ulici vyrastie osempodlažná polyfunkčná budova
5
Galéria
Zdroj: ACS 2, s.r.o. / EIA

Na Šancovej ulici plánuje firma ACS 2 postaviť osempodlažnú polyfunkčnú budovu. Pozemok, na ktorom stavba vyrastie, obklopujú Karpatská ulica, Palárikova ulica a Jelenia ulica. Momentálne sa tam nachádza objekt bývalých potravín, parkovisko a zelené plochy s drevinami.

Bývanie aj park

Investor chce spustiť výstavbu v marci 2019, jej ukončenie očakáva o dva roky neskôr. Vyplýva to zo zverejneného zámeru, ktorý je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

Polyfunkčný dom vytvorí uličnú čiaru pozdĺž Šancovej ulice a uzatvvrie tak v súčasnosti otvorený blok okolitých budov, ktoré stvárňujú pomyselný trojuholník s vnútroblokom. Vo vnútrobloku vzniknú priestory venované voľnočasovým aktivitám nielen obyvateľov objektov, ale aj verejnosti.

„Budú sa tu nachádzať tiež terasy malých kaviarní a reštaurácií, malé parkové časti s lavičkami a chodníkmi v priestore a zeleň. Vytvára sa tak kompaktný architektonický celok s mestskou štruktúrou vybavenosti – občianska vybavenosť, administratíva, bývanie, garáže,“ uvádza v zámere investor.

Dva varianty

Investor plánuje postaviť osempodlažný objekt pôdorysného tvaru „L“ s dvoma podzemnými podlažiami garáží. Jeho projekt je v dvoch variantoch. Priklonil sa však k prvému, ktorý má menej významný vplyv na hlukovú situáciu a svetelnotechnické pomery. Druhý variant totiž nespĺňa limity na ochranu zdravia pre prípustnú hladinu hluku a limity z hľadiska svetelnotechnických pomerov.

V rámci prvého variantu počíta projekt s celkovo 218 parkovacími miestami, 64 bytovými jednotkami, s celkovou plochou zelene 2029 štvorcových metrov (m2) a započítateľnou plochou zelene 1597 m2. Náklady na výstavbu budovy predpokladá investor na 12.925.000 eur.

Novostavba na Šancovej ulici
5
Galéria
Zdroj: ACS 2, s.r.o. / EIA
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM