Správy

Na Pečnianskej ulici v Petržalke sa zatiaľ stavať nebude

Obyvatelia proti výstavbe v okolí Pečnianskej ulice, kde malo vyrásť niekoľko objektov, z ktorých najvyššia budova mala mať 17 poschodí, bojujú už niekoľko rokov.

Ilustračný obrázok k článku Na Pečnianskej ulici v Petržalke sa zatiaľ stavať nebude
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia z okolia Pečnianskej ulice v bratislavskej Petržalke si môžu na čas vydýchnuť. Stavebné povolenie pre investora na výstavbu niekoľkých polyfunkčných objektov, proti ktorému obyvatelia bojujú niekoľko rokov, stratilo právoplatnosť.

„Platnosť stavebného povolenia vypršala,“ potvrdila hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

Znamená to, že ak by chcel investor začať s plánovanou výstavbou objektov, musel by opätovne požiadať miestny stavebný úrad o všetky potrebné povolenia.

A to nielen o stavebné povolenie, ale aj územné rozhodnutie. „Musel by nanovo predložiť projektovú dokumentáciu a všetky potrebné dokumenty. Celý proces by sa musel začať nanovo,“ doplnila Platznerová.

Obráťte sa na mesto

V tejto súvislosti zároveň pripomenula, že ak občania nesúhlasia s výstavbou v danej lokalite a vedeli by si tam predstaviť niečo iné a vhodnejšie, mali by sa obrátiť na mesto.

To totiž môže robiť zmeny v územnom pláne hlavného mesta. Mestská časť podľa Platznerovej musí len vydať povolenia pre investorov, ak splnia všetky zákonné podmienky a navrhovaná výstavba je v súlade s platným územným plánom.

Problematike výstavby v okolí Pečnianskej ulice sa venovalo aj jedno z ostatných miestnych zastupiteľstiev. Petržalskí poslanci vtedy požiadali starostu Vladimíra Bajana, aby v zmysle stavebného zákona a ďalších právnych noriem podnikol všetky dostupné kroky na zamedzenie ilegálnych stavebných prác. Zároveň miestny parlament vyjadril miestnemu úradu plnú podporu pri realizácii potrebných opatrení.

Bojujú už niekoľko rokov

Prednosta úradu Miroslav Štefánik sa v tejto súvislosti vyjadril, že úrad vykonal aj pred vypršaním stavebného povolenia a aj následne po ňom niekoľko obhliadok a stavebných dozorov a územie plánuje pravidelne monitorovať aj naďalej, či náhodou nezačal stavebník s ilegálnymi stavebnými prácami, víta však aj aktivitu zo strany samotných občanov.

Obyvatelia proti výstavbe v okolí Pečnianskej ulice, kde malo vyrásť niekoľko objektov, z ktorých najvyššia budova mala mať 17 poschodí, bojujú už niekoľko rokov. Proti výstavbe spísali obyvatelia petície, v minulosti sa tiež obrátili aj na hlavné mesto.

Miestni obyvatelia upozorňujú, že investor doteraz nevybudoval vjazd z Einsteinovej ulice, ktorý mu uložili ako povinnosť, zároveň upozorňujú na stále chýbajúcu statickú a dynamickú dopravnú štúdiu, ktorú požadujú čo najskôr vypracovať.

Čítajte aj: Čo bude stáť na mieste provizórneho parkoviska na Pečnianskej?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM