Rôzne Samospráva

Na miestnom úrade v Starom Meste vybudujú výťah. Hotový by mal byť v priebehu leta

Výstavbou výťahu, o ktorej sa hovorí niekoľko volebných období, chce mestská časť pokračovať v debarierizácii úradu.

Ilustračný obrázok k článku Na miestnom úrade v Starom Meste vybudujú výťah. Hotový by mal byť v priebehu leta
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Miestny úrad v bratislavskom Starom Meste, ktorý sídli na Vajanského nábreží, sa má tento rok dočkať výťahu. Jeho výstavbou, o ktorej sa hovorí niekoľko volebných období, chce mestská časť pokračovať v debarierizácii úradu. Samospráva má projekt, stavebné povolenie, peniaze aj súhlas pamiatkarov, keďže budova je národnou kultúrnou pamiatkou.

„S prácami by sme mali začať v apríli a trvať by mali asi štyri mesiace, za plného chodu úradu. Je to o to náročnejšie, lebo nevieme dať úrad zatvoriť,“ uviedol starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Výťah by mal byť hotový v priebehu leta, náklady naň sa odhadujú na približne 90 000 eur.

Výťah bude vo vnútri

Upustilo sa však od vybudovania výťahu v exteriéri, teda pri fasáde budovy. „Boli také úvahy. Tam je ale problém, že v lete sa to prehrieva, v zime je to zasa podchladené, takže je to veľmi poruchové,“ skonštatoval Števčík. Výťah tak bude integrovaný vo vnútri úradu a umiestnený pri vrátnici a informátorovi.

Výťah bude premávať na druhé a tretie nadzemné podlažie, kde sa nachádza stavebný úrad, ako jeden z najnavštevo­vanejších, ale aj oddelenie životného prostredia, dopravy či v súvislosti s vybavovaním žiadostí, napríklad zaujatie verejného priestranstva.

„Videl som to v budove Apponyiho paláca, kde sídli mestské múzeum, kde majú uprostred kancelárie výťah. Tak sme sa inšpirovali, že by to bolo možné urobiť aj v historickej budove,“ podotkol Števčík.

Názor pamiatkarov

Pamiatkari odsúhlasili zámer mestskej časti vlani vo februári, záväzné stanovisko k projektovej dokumentácii vydal Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Bratislava v januári tohto roka. Umiestnenie výťahu do vnútra úradu je podľa pamiatkarov menej rušivé aj z hľadiska pamiatkových hodnôt, ako ho vybudovať na vonkajšej fasáde, čo by si okrem iného vyžiadalo i odstránenie časti pavlače.

„Nový prvok bez pamiatkovej alebo výraznej architektonickej hodnoty by prispel k ďalšiemu narušeniu vzhľadu a kompaktnosti dvorových fasád národnej kultúrnej pamiatky, ktoré v priebehu druhej polovice 20. storočia prešli mnohými nekoncepčnými a nevhodnými úpravami,“ povedal riaditeľ KPÚ Peter Jurkovič. Podľa pamiatkarov už dvorová časť tejto národnej kultúrnej pamiatky pôsobí vďaka úpravám v minulosti už v súčasnosti „pomerne neusporiadaným dojmom.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM