Nina Táborská Rôzne

Kvetinárstva smutne spomínajú na minulosť: Záujem o kvety pre učiteľov z roka na rok klesá

Začiatok školského roka nedá zabrať len žiakom a učiteľom. Kedysi kvetinárstva nestíhali, dnes majú o polovicu menej objednávok. Ruže či gerbery sú stále in, na päty im ale šliapu slnečnice.

Ilustračný obrázok k článku Kvetinárstva smutne spomínajú na minulosť: Záujem o kvety pre učiteľov z roka na rok klesá
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Pre všetkých školopovinných sa dnes začína opäť čas úloh, školských prác a tvrdej práce. Pripraviť sa museli ale nielen samotní žiaci či učitelia. Prvý školský deň naplno zamestnáva aj mestskú políciu, ktorá dohliada na bezpečnosť školákov, posilnená je aj mestská doprava a pripravili sa aj niektoré kvetinárstva.

Ako na začiatku či konci školského roka už býva zvykom, žiaci a najmä prváci, ktorých zasadlo do školských lavíc v Bratislave až 3200, prišli s kvetmi a malými pozornosťami pre svoje triedne učiteľky a učiteľov.

Posunuli otváracie hodiny

Tento rok sa niektoré kvetinárstva na začiatok školského roka pripravili posunutím otváracej doby už na siedmu hodinu, našli sa aj také, ktoré mali otvorené aj počas nedele a pondelka 1. septembra.

Aj napriek tomu kvetinárstva nepočítali s toľkými zákazníkmi ako na konci roka. Podľa dlhoročného a skúseného kvetinára z Anturie, “je to obrovský skok oproti minulým rokom, rodičia kupovali kvety už deň dopredu, kvetinárstva otvárali o siedmej niekedy o šiestej ráno, dnes to ľudia už neberú tak vážne ako niekedy.” Podľa neho nejde len o začiatok školského roka, “na deň učiteľov si už dnes nikto nespomenie.”

Návaly sa nekonali

Prváčikovia a škôlkari ale predsa len prichádzali s pozornosťami pre svoje prvé triedne učiteľky a učiteľov. Na trhovisku čakal na žiakov bohatý výber čerstvých kvetov, špeciálne sa však na tento deň nepripravovali. Návaly očakávajú až na konci školského roka.

Z kvetov sa predalo najviac ruží, ktoré predstavujú klasiku, kraľujúcu už niekoľko rokov. Hneď za nimi nasledujú slnečnice, gerbery alebo malé kytičky do 5 eur.

Rodičia, prevažne mamičky prváčikov a škôlkarov si nechali nákup kvetov na dnešné ráno. V porovnaní s ostatnými rokmi ich však bolo oveľa menej. „My máme kvetinárstvo hneď po ceste, už od škôlky kupujeme dcére kvety ako na začiatku tak aj na konci roka, riešime to teda cestou na zastávku, ide o prejav úcty,“ uviedla mamička tretiačky Zuzky.

Zvyk, ktorý vymiera

Nejde o povinnosť, ale o krok k zlepšeniu vzťahov medzi učiteľom a žiakom, zhodujú sa niekoľkí rodičia. Nemali by sme zabúdať, že stresy v prvý školský deň nemajú len žiaci, ale aj pedagógovia a možno práve kvet či drobná pozornosť prispeje k pohode a prvotnému prelomeniu ľadov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM