KAW Rôzne Správy

Na Kuchajde opäť TERORIZUJE okolie exotická HUS: Poradia si s ňou ochranári?

Exotický vták, ktorý nie je našim pôvodným druhom, vyháňa ostatných vtáčích obyvateľov z jazera.

Ilustračný obrázok k článku Na Kuchajde opäť TERORIZUJE okolie exotická HUS: Poradia si s ňou ochranári?
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Na Kuchajde opäť „kraľuje“ exotická hus. Pre miestne kačice je však jej panovanie kruté. Vták, ktorý je vzrastom mohutnejší než ostatné druhy našich operencov, sa správa rozpínavo a nedovolí prísť kačiciam divým k vode. Hus sa aj s mladými zabývala pri jazere v Novom Meste už pred dvomi rokmi a aj minulé leto. Už vtedy sa ju ochranári pokúšali premiestniť.

„Drsný“ vták

Húska štíhla (Alopochen egyptiacus) je nepôvodný druh vtáka, ktorý je prirodzene rozšírený v Afrike. Do voľnej prírody sa dostal z chovov zo zajatia.

„V krajinách západnej Európy sa vytvorili polodivoké populácie, ktoré sa počas hniezdenia nevyhýbajú ani obývanému lesoparkovému prostrediu, podobne ako na Kuchajde,“ vysvetlil Bratislava24.sk Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko (SOS/BirdLife Slovensko).

Vták, ktorý je vzrastom mohutnejší než ostatné druhy našich vtákov na Kuchajde, sa správa rozpínavo a podľa informácií viacerých návštevníkov miesta, nedovolí prísť kačiciam divým k vode. A keby len to!

Zabíja mláďatá

„Viacerí z vás ma upozorňujú, že húska egyptská napáda a zabíja mláďatá našich kačíc, ale aj labutí. Opäť bude preto potrebné zasiahnuť. Minulý rok sa naši kolegovia zo Štátnej ochrany prírody pokúšali ju viackrát humánne odchytiť. Žiaľ, našli sa aj návštevníci Kuchajdy, ktorí im v tom bránili,“ informoval na sociálnej sieti starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Starosta sa obracia na návštevníkov Kuchajdy s prosbou. „Keď v týchto dňoch uvidíte na Kuchajde ľudí so sieťou, či uspávacími šípkami, nebráňte im v ich práci. Deti sa síce učia, že dravce a mäsožravce sa živia bylinožravcami, v tomto prípade má však húska egyptská zrejme len vlastné predstavy o svojom teritóriu a usiluje sa zbaviť sa všetkej konkurencie. Doma sú však na Kuchajde naše labute a kačice, preto chceme, aby sa tu aj cítili bezpečne,“ dodáva Kusý na záver.

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM