KAW Rôzne Správy

Ako v Provensálsku: Nazbierajte si voňavú LEVANDUĽU kúsok za Bratislavou

Ak aj vás láka vôňa a nežný vzhľad levandule, v okolí hlavného mesta je viac možností, kam sa za touto rastlinkou vybrať.

Ilustračný obrázok k článku Ako v Provensálsku: Nazbierajte si voňavú LEVANDUĽU kúsok za Bratislavou
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Levaduľu si môžete nazbierať (v Dunajskej Lužnej) alebo sa v nádhernom fialovom poli aj odfotiť so zaujímavými rekvizitami (na Rudave).

Voňavá krása v Dunajskej Lužnej

Ak si chcete nazbierať voňavú levanduľu na svoj stôl alebo na ďalšie spracovanie, hor sa do Dunajskej Lužnej. Od júna tam organizujú okrem samozberu jahôd a hrachu aj samozber spomínanej fialovej rastlinky.

Prísť môžete od 7.00, zvyčajne do 18.00 hod., je však nevyhnutné sledovať FB stánku Dobrý ježko, kde napíšu každý deň informáciu, dokedy samozber prebieha a či je ešte aktuálny aj nasledujúci deň.

Levanduľu nájdete na jahodovej plantáži medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom. „Je potrebné si priniesť vlastné nožnice (napríklad na papier). Tašky na zber s rozmerom 28×27×17cm dostanete od nás,“ informujú predajcovia. Samotná levaduľa nič nestojí, platíte iba za taška 8 eur.

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Levanduľa zo Záhoria

Na Záhorí sa samozber ešte nezačal, levanduľa je tu však k dispozícii takmer každý deň. Za cenu 10 eur za kilogram vám ju nazbierajú pracovníci Levandulandu priamo zo záhonov.

Projekt „Levanduľa zo Záhoria“ funguje od roku 2014 v rekreačnej oblasti Rudava. Odštartoval vysadením 1500 sadeníc na poli s veľkosťou jedného hektára.

Počas kvitnutia levandule, zvyčajne od konca mája do polovičky júla, si tu môžete rezervovať termín na fotenie.

Toto pomerne krátke obdobie je zakončené Dňami otvorených dverí, keď sa na levanduľové pole môžete prísť pozrieť bez poplatku alebo si stonky s fialovo-modrými kvetinami tejto rastliny nazbierať.

Samozber by mal tento rok začať už onedlho – 9. júla.

„K tejto krásnej záľube nás priviedla láska k prírode a k tejto voňavej rastlinke s veľkým potenciálom a možnosťami využitia. Dlhodobou, náročnou a poctivou prácou sme vytvorili výnimočné miesto, z ktorého putujú kvalitné domáce produkty až na váš stôl,“ prezradili majitelia farmy na svojej webovej stránke.

Levanduľové pole nájdete za obcou Malé Leváre. Dovedú vás k nemu informačné tabule s názvom LEVANDULAND.

Stalo sa v Bratislave

Levanduľové pole v Svinnej
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM