KAW Rôzne Správy

Na KORZE sa stretávala celá Bratislava: Zlaté časy bez mobilu, s partiou kamošov a "magičom"

Na Korzo sa chodilo už koncom 19. storočia a nielen mládež sa tam stretávala aj ďalšie desiatky rokov.

Ilustračný obrázok k článku Na KORZE sa stretávala celá Bratislava: Zlaté časy bez mobilu, s partiou kamošov a "magičom"
Foto: Marek Velček / Zdroj: Facebook.com/Matúš Vallo má rád Bratislavu

S korzom sa spájajú staré zlaté časy Bratislavy, keď sa ľudia bez mobilov v ruke stretávali, rozprávali a bavili. Žiadne dohadovanie cez sociálne siete, na korze ste stretli všetkých, ktorých ste stretnúť chceli – stačilo vybehnúť do centra mesta. Mnohí spomínajú na to, ako si práve na korze vyhliadli svoju životnú partnerku, nadväzovali sa tam priateľstvá aj vymieňali platne.

Korzo 60. rokov

Korzo „fungovalo“ už koncom 19. storočia a nielen mládež sa tam stretávala aj ďalšie desiatky rokov.

Korzovalo sa cez Laurinskú a Panskú ulicu, súčasťou prechádzok bola aj Michalská a terajšie Hlavné a Hviezdoslavovo námestie.

Bratislavčania, ktorí zažili najmä 60. roky, nikdy nezabudnú. Zaspomínali si aj na facebookovej stránke Prešpurčina ešte nezgegla.

Dvoj-štvorstupy jednotlivcov, párov, partií sa pomaly presúvali od nábrežia Dunaja, popri Mliečáku, okolo Rolanda, okolo Perličky popod Michalskú vežu až Baťovi a späť. Mladí ľudia väčšinou, keď skončilo vyučovanie, sa schádzali z rôznych smerov na "Korzo“. Pozývalo sa. Prídeš na korzo? Ideš dnes na korzo? Žilo to tam do neskorých večerných hodín," takto si zaspomínal na obľúbenú „prechádzkovú“ trasu Dušan.

Pani Eva tiež chodila na korzo a z rozprávaní jej babky pozná ešte „staré“ korzo. „Moja babka (1907) hovorila, že keď ona bola mladá, boli dve korzá – jedno pre bohatších – od Baťu po Dunaj a Anča korzo pre služobníctvo – od Grasalkovičovho paláca po Manderlak. Keď babka chcela stretnúť známe, tak sa prešla po Poštovej a vždy niekoho stretla, tam tu pozdravila slovensky, inú po nemecky, ďalšiu po maďarsky a ďalšiu jidiš,“ píše na sociálnej sieti.

Namiesto sociálnej siete

Vždy večer som si odskočil na Korzo, tam stretol, koho som potreboval vidieť, bývali sme v Starom meste a mal som to 5 minút peši. Bol to taký Facebook,“ spomína pán Tomáš.

Presne tak, v telefónnej búdke pod hodinami sme si nechávali odkazy v telefónnom zozname,“ pridáva sa so spomienkou pani Zuzana.

Ďalšie spomienky na Korzo nájdete na druhej strane

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM