Rôzne Správy

SVETOVÝ zoznam jedál, ktoré môžu ľahko ZANIKNÚŤ: Patrí tam aj pochúťka z Bratislavy

Na zozname Archa chutí je zatiaľ 15 slovenských potravinových produktov.

Ilustračný obrázok k článku SVETOVÝ zoznam jedál, ktoré môžu ľahko ZANIKNÚŤ: Patrí tam aj pochúťka z Bratislavy
Zdroj: TASR

Celkom 15 potravinových produktov zo Slovenska sa doteraz dostalo na medzinárodný zoznam Archa chutí, ktorý vznikol pod krídlami Slow Food s cieľom zaznamenať kvalitnú potravinársku produkciu malého rozsahu, ktorá môže v priebehu niekoľkých generácií zaniknúť. Na zozname je aktuálne vyše 5000 produktov z viac ako 150 krajín sveta.

Parenica aj bratislavské rožky

Ako vôbec prvý slovenský produkt bola podľa predsedu Združenia pre rozvoj vidieka Igora Pašmíka na zoznam pred asi desiatimi rokmi pridaná bryndza, ktorá sa na Slovensku vo veľkom vyrába už od druhej polovice 18. storočia, keď ju dodávala na trh bryndziareň Jána Vagača v Detve.

Medzi zaradenými potravinami sú dnes aj syr parenica, tradičný zemiakový chlieb či sušená srnčia klobása. Nachádzajú sa tam ale aj bratislavské rožky, benediktínska slivka zo Štôly, zázrivský korbáčik alebo švábovská kvasená kapusta.

Zoznam dopĺňajú štrbský cesnak paličiak, salašnícka žinčica, slovenská biela hus, remeselnícka borovička, remeselný likér Horec, ovca valaška a zemiakový posúch adzymka, ktorý sa pečie na severovýchode Slovenska, ale aj v Poľsku či na Ukrajine.

Na Slovensku je podľa Pašmíka oveľa viac potravinových produktov, ktoré sa vyrábajú, alebo pestujú v malom a sú jedinečné a vo verejnosti by si zaslúžili viac pozornosti.

Málo známa slovienka

K takým patrí napríklad plodina s názvom slovienka. Je to strukovina podobná cíceru, ktorú dnes ešte pestuje a uchováva niekoľko žien v obci Litava v okrese Krupina. Ďalším príkladom je čelovská chrupka, jediná odroda čerešne, ktorá sa dá sušiť. Aj odroda hrozna, biela konkordia, ktorá bola v minulosti rozšírená a dodnes sa zachovala len v Sebechleboch.

Združenie pred niekoľkými rokmi vyzvalo pestovateľov a producentov, aby ohrozené regionálne jedlá a plodiny zaregistrovali ako dedičstvo chutí na ich stránke. K nim mohli zaradiť aj unikátne a dnes už takmer zabudnuté recepty.

Z Banskobystrického kraja sa na zoznam okrem už niektorých spomínaných dostali aj hontianka – originálna včelia línia z Hontu, pukanská cibuľa, vinické jablko, horehronská šunka a polhorská sušená šunka šovdra.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM