KAW Správy Samospráva

Na Kamzíku vyrastú nové domčeky. Čo sa v nich bude diať?

Nové stavby budú stáť na mieste už existujúcej chaty, ktorá je v zlom stave.

Ilustračný obrázok k článku Na Kamzíku vyrastú nové domčeky. Čo sa v nich bude diať?
15
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Organizácia Mestské lesy v Bratislave (MLB) každoročne privíta množstvo detí z bratislavských škôl, ktoré v lesoparku spolu s pedagógmi objavujú prírodu. Žiaci spoznávajú stopy zvierat, druhy listov, objavujú hmyz, vtáky či život v lese, na lúkach či mokradiach.

Učiteľka príroda

Ak prší, alebo je veľká zima, deti využívajú aj interiér. Momentálne však neexistujú nijaké vhodné priestory. To by sa už do dvoch rokov malo zmeniť vďaka eurofondom, ktoré pomôžu, aby sa na Kamzíku vybudovalo nové ekocentrum. Stáť bude na mieste už existujúcej chaty, ktorá je v zlom stave. Informovali o tom na sociálnej sieti mestské lesy v Bratislave.

„Považujeme za nesmierne dôležité budovať u detí a dospelých vzťah k prírode, aj preto je eko-výchova jedna z kľúčových činností mestských lesov. Zámerom je posilniť kapacitu tak, aby každoročne prešli kurzami tisíce detí,“ vysvetľujú MLB.

Moderný areál eko-výchovy vznikne na Kamzíku na mieste existujúcej starej chaty pod areálom Expo Koliba. Architektonicky vydarené domčeky budú súčasťou väčšieho projektu.

Čo ponúkne ekocentrum?

V novom ekocentre bude zázemie pre kurzy, ale bude plniť aj úlohu infocentra pre návštevníkov. Verejnosti bude slúžiť aj momentálne nedostupné arborétum netradičných druhov stromov. Súčasťou projektu budú tiež opatrenia na podporu biodiverzity na lúkach v lesoparku, ktorých cieľom je rôznymi zmenami dosiahnuť väčšiu rozmanitosť rastlín a živočíchov.

Celý projekt by mal byť verejnosti prístupný v roku 2022.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM