KAW Správy Samospráva

Veľké zmeny na Kamzíku! Po rokoch opravia rozbité parkoviská

Megalomanský variant, ktorý v minulosti rátal s výrubom významnej časti lesa, sa realizovať nebude.

Ilustračný obrázok k článku Veľké zmeny na Kamzíku! Po rokoch opravia rozbité parkoviská
15
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Každý vodič vie, že zaparkovať na Kamzíku, najmä počas víkendov a sviatkov, je veľký problém. Autá sa na vyhradených (aj nevyhradených) plochách tisnú jedno vedľa druhého. Je jedno, či niekto stojí v rokmi vyjazdenej jame alebo nie. Hlavne, že „chytil“ miesto.

Aj keď sa do lesoparku odporúča ísť najmä MHD a potom peši, Mestské lesy v Bratislave (MLB) sa po rokoch rozhodli parkoviská predsa len opraviť. Plocha, ktorá sa upraví, bude slúžiť aj autobusu MHD č. 144, ktoré k pamätníku pravidelne jazdí. Informujú o tom MLB na sociálnej sieti.

Vyznačia parkovacie boxy

Parkoviská pri pamätníku a pod Televíznou vežou pamätajú ešte 80-te roky. Rátalo sa s nimi vtedy ako s dočasnou plochou na parkovanie. Rozbitú šotolinovo-asfaltovú plochu však využívajú vodiči dodnes.

Po rekonštrukcii parkovísk, ktorá zahŕňa kompletne opravený povrch a vyznačené parkovacie boxy, pribudnú aj vyhradené ZŤP miesta. Vytvorí sa tiež bezpečný koridor a priechod pre chodcov a cyklistov popri pamätníku, cez cestu smerom k bufetom. Súčasťou obnovy parkovísk bude aj funkčné osvetlenie a spomínané MHD nástupište.

Les sa rúbať nebude

„Parkovisko sa v rozumnej miere rozšíri, avšak len na už existujúcej spevnenej ploche. Megalomanský variant, ktorý v minulosti rátal s výrubom významnej časti lesa sme zavrhli,“ uvádzajú MLB.

Už počas nasledujúcich dní sa začne s prípravou stavby, teda s odstraňovaním náletových drevín na parkovisku. „Ide o 10 až 40 ročné javory, buky, vŕby a jasene, časť z nich je nahnutá nad parkovisko či poškodená a časom by ich bolo nutné aj tak odstrániť z bezpečnostných dôvodov,“ vysvetľujú MLB.

Ak sa práve v čase rekonštrukcie parkoviska chystáte na Kamzík, zaparkovať budete môcť. Rátajte však s určitými obmedzeniami.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM