ts Rôzne

Na Hurbanovo námestie sa vrátila pamätná tabuľa venovaná spomienke na prvú upálenú čarodejnicu

Dlhých päť rokov sa v "diere" po zmiznutej pamätnej tabuli na Hurbanovom námestí hromadila špina z ulice. Dnes je prázdne miesto vyplnené znovu osadenou tabuľou.

Ilustračný obrázok k článku Na Hurbanovo námestie sa vrátila pamätná tabuľa venovaná spomienke na prvú upálenú čarodejnicu
7
Galéria

V roku 2014 zmizol z Hurbanovho námestia bronzový reliéf venovaný spomienke na prvú upálenú čarodejnicu v Prešporku. Po odcudzenom reliéfe pátralo OZ Uroboros, ktoré reliéf mestu darovalo, aj samotná polícia. Žiaľ, neúspešne.

Spomienka na čarodejnicu

Po dlhých piatich rokoch zaplnila prázdne miesto v dlažbe nová pamätná tabuľa. Osadenie tabule iniciovala bratislavská sprievodkyňa Zuzana Slavena Matei. „V zime som kráčala ulicami starej Bratislavy a cítila som potrebu navštíviť miesto, kde pred vyše 400 rokmi za hradbami mesta, v hanbe a strachu, bola odsúdená a upálená čarodejnica Agatha Toott Borlobaschinová. Ešte nedávno tu bola tabuľa, žiaľ už jej niet a ostala tu iba "vypadnutá dlaždica“, s ktorou sa akosi aj vytratila spomienka na boľavú súčasť našej histórie, čias honu na čarodejnice," spomína Zuzana.

O smútok z chýbajúcej pamätnej tabule sa podelila so svojimi priateľmi na sociálnej sieti. Jeden z nich, kameňosochár Roman Kovrižnych, SLARS, o. z., zo Slovenskej spoločnosti pre kultúrne dedičstvo sa ponúkol, že nezištne vyhotoví kópiu pôvodného diela z rúk akad. sochárky Ľudmily Cvengrošovej. „Slovo dalo slovo a pustili sme sa do toho, aby tabuľa mohla byť znovu osadená,“ dodáva Zuzana.

Pamätná tabuľa

Spoločnými silami sa im podarilo znovu osadenie pamätnej tabule venovanej spomienke na Agathu Toott Borlobaschinovú. „Naším zámerom nebolo otvárať staré rany a krivdy páchané na ženách. Naopak, naším zámerom bolo priniesť túto spomienku ako pripomienku toho, akú slobodnú dobu žijeme. Predstavujúc si tie stovky žien, ktorých život tak zbytočne vyhasol, je dnes našou povinnosťou nasledovať piesne našich duší. My ženy sa dnes rozpomíname na to, aký je to pocit dôverovať jedna druhej a spoločne vytvárať krásno, pozerať sa očami lásky na našu rozličnosť, bez posudzovania a odsudzovania,“ uzavrela Zuzana.

Pamätná tabuľa je venovaná spomienke na prvú upálenú prešporskú čarodejnicu Agathu Toott Borlobaschinovú, ktorá bola upálená pri Michalskej bráne 24. mája 1602. Jej životný príbeh je odkazom o zrade sesterstva, ktoré navždy poznačilo dušu bludnej Uršule. Tento príbeh sa nám dodnes zachoval ako Povesť o bratislavskej Čiernej pani.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk , www.pam.epocha.sk

Vľavo znovu osadená tabuľa z dielne Romana Kovrižnycha, vpravo pôvodná tabuľa z dielne Ľudmily Cvengrošovej.

Znovu osadenie pamätnej tabule venovanej spomienke na prvú upálenú prešporskú ča
7
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM