ts Krimi

Kam zmizol pamätný reliéf z centra mesta?

Bronzový reliéf osadený na Hurbanovom námestí je stále nezvestný. Po pamätnej tabuli zostala v dlažbe len diera, v ktorej sa hromadí špina z ulice.

Ilustračný obrázok k článku Kam zmizol pamätný reliéf z centra mesta?
Zdroj: Dnes24.sk

V historickom centre Bratislavy v roku 2002 osadili k 400. výročiu upálenia prvej bratislavskej čarodejnice bronzový reliéf. V roku 2014 reliéf zmizol a nikto nevedel kam.

Trestné oznámenie

Tomáš Szmrecsányi z občianskeho združenia (OZ) Uroboros vtedy podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za krádež reliéfu. Pre bratislava24.sk sa vyjadril, že do dnešného dňa nemá vedomosť o tom, kde sa reliéf nachádza.

Po bronzovom reliéfe na Hurbanovom námestí tak zostala v dlažbe len diera. Zaujímalo nás, ako v danej veci pokročila polícia. „Trestné stíhanie bolo v uvedenom prípade v súlade s ustanoveniami trestného poriadku dňa 19. 9. 2014 prerušené. Po doposiaľ neznámom páchateľovi, ako aj po odcudzenom reliéfe, policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I naďalej pátrajú,“ uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave Lucia Mihalíková.

Upálená čarodejnica

Bronzový reliéf darovalo mestu OZ Uroboros k 400. výročiu upálenia prvej bratislavskej čarodejnice v Prešporku, Agathy Toott Borlobaschinovej. Upálená bola pri Michalskej bráne 24. mája 1602.

Pamätnú tabuľu chceli osadiť na mieste, kde bola žena upálená, magistrát to ale považoval zo spoločensko-ideového hľadiska za nevhodné dielo, a tak išla na základe povolení na chodník na Hurbanovo námestie. „Utajená“ pred očami turistov a Bratislavčanov. Akoby malo mesto v úmysle ukryť ju pred zrakmi turistov.

OZ Uroboros sa venuje výskumu náboženských javov, religiozity a náboženských minorít. Členovia OZ naďalej po reliéfe pátrajú a dúfajú, že neskončil niekde v zbernom dvore.

Čítajte aj: Propeler: Romantika na Dunaji, ktorú sa nepodarilo vzkriesiť

Reliér Agathy Toott Borlobaschinovej
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM