Kultúra

Na hravých výstavách v Bibiane ožije povesť o dunajskom kráľovi aj stoličkové modelky

Hop! Pop Up a V hlavnej úlohe stolička - to sú názvy výstav, ktoré do výstavných priestorov Bibiany na Panskaj ulici prilákajú deti aj ich rodičov.

Ilustračný obrázok k článku Na hravých výstavách v Bibiane ožije povesť o dunajskom kráľovi aj stoličkové modelky
5
Galéria
Zdroj: TASR

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana otvorila vo štvrtok 1. marca hneď dve interaktívne výstavy.

Stoličky ožijú

Rozsahom väčšia výstava má názov V hlavnej úlohe stolička. Nepribližuje však divákovi to, ako sa najstarší kus nábytku vyvíjal. „My sme sa so stoličkou zahrali. Prezentujeme deťom stoličku nielen ako predmet na sedenie, ale aj na hranie, fantazírovanie,“ povedala Katarína Kosánová, autorka výstavy, ktorá ukáže, že stolička sa dá meniť, skladať, rozkladať, obliekať, vyzliekať, priraďovať, porovnávať, dotvárať a spájať.

Deti môžu spoznať aj najznámejšiu stoličku všetkých dôb. „Múzeum dizajnu v Bratislave nám zapožičalo osem thonetiek. Thonetka je ‚stolička stoličiek‘, vymyslel ju pán Thonet pred 150 rokmi a používa sa dodnes. Je veľmi elegantná a veľmi spratná, vďaka tomu sa dostala do celého sveta,“ vysvetľuje autorka výstavy, na ktorej sa stoličky stávajú partnermi na hru.

Hráva expozícia v jednej zo siedmich miestností, ktoré sú samostatnými scénami, ukáže a nechá vyniknúť stoličky aj na predvádzacom móle. Defilujú tam stoličkové modelky rôznych tvarov a materiálov – drevené, koženkové, kovové, textilné, prútené i plastové. Súčasťou výstavy je aj moderný žiarivo červený kubusový trón, na ktoré deti môžu ukladať rôzne komponenty.

Zoznámia sa tiež so stoličkami, ktoré boli kedysi v kinách. Nechýbajú zaujímavé informácie zo sveta stoličiek v krátkych, výstižných a zrozumiteľných textoch. Výstava potrvá do 31. júla.

Pohyblivá kniha

Hop! Pop Up je názov druhej výstavy z cyklu inšpirovaného knižnou kultúrou. Jej témou je knižná úprava tzv. pop up – trojrozmerná, priestorová či pohyblivá kniha. Deti sa s touto knižnou technikou zoznámia prostredníctvom povesti o dunajskom kráľovi. V prvej miestnosti je na paneloch prerozprávaný dej rozprávky. V druhej miestnosti je veľký objekt – samotní Rybí kráľ, 3D pop up prvky vytvárajúce a posúvajúce dej, určené predovšetkým na interakciu.

Deti môžu nielen čítať povesť, ale prstami objavovať prvky súvisiace s textom, v rybe rozpoznať jej vnútornosti. Nájdu tu priestor tiež na vlastnú tvorbu a informácie z histórie vzniku knižnej techniky pop up. „K výstave sú pripravené aj pracovné listy a tí, ktorí radšej tvoria doma, majú k dispozícií QR kódy na stiahnutie si týchto materiálov,“ povedala Ingrid Abrahamfyová, autorka výstavy, ktorá je inštalovaná v Malej galérii, premenovanej na galériu Dušana Rolla. Potrvá do 1. mája.

Bibiana, výstava Stoličky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM