Michaela Katonová Samospráva

Rekonštrukčné práce na sprístupnení horného hradu Devín sú v plnom prúde

Vzhľadom na priaznivé počasie sa už začiatkom februára začali rekonštrukčné práce v rámci projektu NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukčné práce na sprístupnení horného hradu Devín sú v plnom prúde
Zdroj: TASR

Stavenisko bolo odovzdané zhotoviteľovi, ktorý má práce na obnove hornej časti hradu, zrealizovať do 4 mesiacov od začatia prác. Rekonštrukčné práce sa pôvodne mali začať v polovici marca, vzhľadom k priaznivému počasiu sa však začalo už vo februári.

„Takáto mierna zima stavebným prácam praje. Čím skôr budú práce ukončené, tým skôr bude horný hrad Devín opäť sprístupnený verejnosti. Bratislavčania a ďalší návštevníci si tak budú môcť naplno užiť túto krásnu kultúrnu pamiatku,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Prvá fáza projektových aktivít, ktorej súčasťou boli práce týkajúce sa vyčistenia hradného brala a osadenia monitorovacieho systému na zisťovanie pohybu nestabilných častí hradnej skaly, bola zrealizovaná v období od októbra do decembra 2015. Informoval o tom Vladimír Gašperák, riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy, ktorá vykonáva stavebný dozor priebehu realizovaných prác.

„Aktuálne nasledujú rekonštrukčné práce spočívajúce v pamiatkovej obnove hradobných konštrukcií časti areálu tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorých súčasťou je sprístupnenie horného hradu, obnova komunikačného systému zo stredného hradu na horný hrad, stavebné úpravy na strednej a hornej terase,“ vysvetlil Gašperák.

Podľa riaditeľa Múzea mesta Bratislavy Petra Hyrossa sa po skončení stavebných prác obnovia expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala.

Projekt sa realizuje v rámci programu Ochrana a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora diverzity v kultúre a umení financovanom z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, pričom 85 percent nákladov je hradených prostredníctvom grantu EHP a Nórska a zvyšných 15 percent nákladov je spolufinancovaných hlavným mestom. Celková hodnota projektu je 399 729 eur.

Prečítajte si tiež: Politické režimy poznačili divadlo v prírode pod hradom Devín. Dá sa ešte zachrániť?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM