Tomáš Stupavský Kultúra

Na chod múzea Danubiana prispeje Ministerstvo kultúry sumou 300-tisíc eur

Ministerstvo kultúry na budúci rok prispeje na chod múzea Danubiana Meulensteen Art Museum v bratislavskom Čunove 300-tisíc eurami. Umožní mu to novela zákona o neziskových organizáciách, ktorú schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Na chod múzea Danubiana prispeje Ministerstvo kultúry sumou 300-tisíc eur
Zdroj: TASR

Na základe súčasného právneho predpisu také niečo nie je možné. Novelou zákona sa od novembra vytvorí legislatívny priestor na to, aby zakladateľ neziskovej organizácie mohol zo svojho rozpočtu poskytnúť finančný príspevok na jej prevádzku.

Ministerstvo kultúry pod vedením Daniela Krajcera v decembri 2011 založilo spolu so súkromnou spoločnosťou Via Danubiana neziskovú organizáciu Danubiana – Slovenské centrum vizuálnych umení. Do nej spoločnosť vložila svoj majetok vrátane budovy v Čunove v hodnote 2,28 milióna eur. Slovensko prispelo 7,3 miliónmi eur, ktoré vyčlenila vtedajšia vláda Ivety Radičovej. Vlastníkom budovy a zbierky bol Gerard H. Meulensteen.

Neziskovku povedie 20 rokov od jej vzniku správna rada a dozorná rada, v ktorých sú aj zástupcovia štátu. Po uplynutí tejto doby získa kontrolu nad celým majetkom aj s nadobudnutými umeleckými dielami Slovenská republika prostredníctvom rezortu kultúry.

„Po tom, ako vznikla nezisková organizácia Danubiana, zostal nevyriešený problém s tým, ako by malo ministerstvo kultúry spolufinancovať správu takejto organizácie,“ priblížil súčasný minister kultúry Marek Maďarič.

Hlavným motívom na zmenu spomínaného zákona bola práve Danubiana. Maďarič ale nevylúčil, že úprava zákona pomôže aj v ďalších prípadoch iným zakladateľom neziskových organizácií na úrovni obcí alebo štátnych inštitúcií.

Sumu 300-tisíc eur na prevádzku múzea má vyčlenené ministerstvo, ďalšou sumou musí prispieť druhý zakladateľ. Minister predpokladá, že Danubiana tak bude môcť v primeranom komforte naďalej rozvíjať svoju činnosť.

Prečítajte si tiež: Danubiana otvára novú výstavu III. Dunajské Bienále

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM