Adriana Banásová Kultúra

Danubiana otvára novú výstavu III. Dunajské Bienále

Výstavu III. Dunajské Bienále s podtitulom Ikony súčasnosti, umenie spektáklu otvorili dnes v Danubiana Meulenseen Art Museum slávnostnou vernisážou.

Ilustračný obrázok k článku Danubiana otvára novú výstavu III. Dunajské Bienále
Zdroj: TASR

Na výstave, ktorá sa koná v najmladšom európskom múzeu moderného umenia každé dva roky, sa tento rok prezentuje 22 výtvarníkov mladej a strednej generácie z desiatich krajín, ktorými preteká rieka Dunaj.

„Podtitul Ikony súčasnosti, umenie spektáklu naznačuje, že sa tu prelínajú viaceré témy, cez ktoré sa dá pozerať na jednotlivé diela“, vysvetlila kurátorka výstavy Kristína Jarošová.“ Dodala, že umelci cez svoje diela polemizujú o sprofanovaných hodnotách kapitalizmu, fetišizme objektov, komodifikácii umenia a taktiež sa zamýšľajú nad otázkou, čo môže byť v dnešnej dobe ikonou, keď už tradičné náboženstvo nie je základnou hodnotou spoločnosti a nahrádza ho v mnohých prípadoch náboženstvo konzumu.

Dvadsaťdva výtvarníkov z Nemecka, Rakúska, Slovenska, Maďarska, Chorvátska, Srbska, Bulharska, Rumunska, Moldavska a Ukrajiny tu vystavuje spolu vyše 80 diel. Podľa kurátorky výstavy sú exponáty „vizuálne veľmi atraktívne, príťažlivé, na prvý pohľad veľmi odľahčené, humorné, avšak po dlhšej analýze ponúknu divákovi aj hlbšie súvislosti."

Popisy vedľa exponátov umožňujú návštevníkom porovnať svoje subjektívne nazeranie na diela s tým, čo nimi chceli povedať ich autori. Zaujímavé exponáty tu majú aj ôsmi slovenskí výtvarníci. „Napríklad „Červený koberec“ od Viktora Freša naznačuje lesk a bohatstvo, ale tým, že sa začína na stene, ironickým spôsobom poukazuje vlastne na nezmyselnosť preferovania týchto hodnôt“, doplnila pre TASR Kristína Jarošová.

III. Dunajské Bienále Danubiana na Divokej vode v Mestskej časti Bratislava Čunovo si budú môcť návštevníci pozrieť do 25. októbra.

Prečítajte si tiež: Danubiana otvára priestory pre novú výstavu. Viete, čo znamená slovo „spektákel“?

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM