Aktualizované KAW Správy Samospráva

Na nábreží menia dlažbu: Jej súčasťou bude šípka smerovaná na OBCHODNÝ DOM

Rozruch medzi Bratislavčanmi spôsobila nie celkom presná informácia, že v dlažbe by mala byť umiestnená reklama na obchodný dom v centre mesta. Ako to v skutočnosti je?

Ilustračný obrázok k článku Na nábreží menia dlažbu: Jej súčasťou bude šípka smerovaná na OBCHODNÝ DOM
Zdroj: Facebook.com/Matej Vagač

Na Rázusovom nábreží, v tesnej blízkosti Propellera, sa už niekoľko dní pracuje. Na prvý pohľad je zrejmé, že odstraňujú starú dlažbu.

Nová dlažba

Zaujímalo nás, aké zmeny v tejto časti nábrežia môžu Bratislavčania očakávať. „V susedstve Propelleru aktuálne prebieha výmena nekvalitnej betónovej dlažby za dlažbu kamennú – žulovú (kocky z prírodného sekaného kameňa 10 x10 cm) na ploche s celkovou výmerou 1800 metrov štvorcových, vrátane chodníkov,“ povedala pre Bratislava24 Martina Štefániková z Referátu komunikácie s verejnosťou Starého Mesta.

Výmena dlažby podľa mestskej časti zvýši funkčnosť tohto verejného priestoru. Zlepší sa tiež bezpečnosť pohybu chodcov, pretože betónové dlažobné kocky sa často uvoľňovali, čím vznikali nerovnosti terénu. „Zároveň sa realizáciou zvýši atraktívnosť a kultúrnosť priestranstva a dosiahne sa materiálové aj vizuálne zjednotenie prostredia Starého Mesta v tejto lokalite. Dlažba je kladená do vejárov, vznikne teda efektná kresba,“ doplnila Martina Štefániková.

Platany

Spomínaný priestor pri Propelleri bol zvyčajne v lete rozhorúčený a chýbala tam zeleň. Aj to by sa malo v blízkej dobe zmeniť. Súčasťou úprav na nábreží totiž bude aj nasadenie dvoch vzrastlých stromov. Pôjde o obľúbené platany – druh, ktorý krášli napríklad aj priestor na Trnavskom mýte.

Platany, ktoré poskytnú ľuďom príjemný tieň, vybrala mestská časť najmä kvôli schopnosti tejto dreviny prispôsobiť sa klimatickým podmienkam.

„Šípka v kruhu“

Rozruch medzi Bratislavčanmi spôsobila informácia, že v dlažbe by mala byť umiestnená reklama na obchodný dom v centre. Na tento fakt upozornil ako prvý miestny a mestský poslanec Matej Vagač (Team Vallo).

Staré Mesto pre Bratislava24 uviedlo, že nepôjde o nijakú veľkoplošnú reklamu, ale „šípku v kruhu, teda nie logo Prioru s nápisom Prior. Jej rozmer bude vzhľadom na rozsiahlosť plochy miniatúrny – 30 × 30 cm.“

„Zaujímavosťou je otvor, do ktorého bude v budúcnosti možné osadiť napríklad vianočný stromček. Otvor bude bezpečne prekrytý liatinovým poklopom s priemerom 30 centimetrov s jednoduchými geometrickými tvarmi (kruh a šípka),“ doplnilo Staré Mesto na sociálnej sieti.

Podľa mestskej časti tak, ako to prikazuje zákon, projekt prešiel riadny schvaľovaním Krajského pamiatkového úradu Bratislava, ktorý k nemu vydal súhlasné stanovisko. „Veríme, že návštevníci aj obyvatelia skultúrnenie tohto verejného priestoru ocenia – vychádzame pritom aj z početných sťažností na jeho predchádzajúci stav,“ dodala Martina Štefániková.

Zaplatí to súkromná spoločnosť

Výmena dlažby je financovaná z externých zdrojov. „Na základe zmluvy o spolupráci ju financuje spoločnosť Obchodný dom Bratislava, s. r. o.,“ informovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Spoločnosť chcela pôvodne upraviť priestor na Kamennom námestí, no keďže to je súčasťou medzinárodnej architektonickej súťaže Živé námestie, svoj zámer napokon zrealizovala na nábreží.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM