Kultúra

VIDEO: Na Bratislavskom hrade prezentovali tri publikácie k výstave Martin Benka

Martin Benka a Karol Plicka objavujú Slovensko je názov interaktívnej knihy, ktorá predstavuje regióny Slovenska prostredníctvom diel oboch umelcov.

Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavský hrad bol v stredu 24. júla dejiskom prezentácie troch publikácií k výstave o osobnosti, živote a diele Martina Benku, ktorá vznikla pri príležitosti 130. výročia umelcovho narodenia. Výstavu dopĺňa rovnomenný katalóg Martin Benka, ktorý vydalo Slovenské národné múzeum – Historické múzeum v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine.

Reprodukcie a citáty

Publikácia na prvý pohľad zaujme už svojím prebalom, na ktorom figuruje reprodukcia oceňovaného diela Matkina pieseň (1034) a grafikmi zdigitalizované Benkovo písmo. To je použité i vo vnútri knihy v podobe umelcových citátov. „Napĺňa sa tým túžba Martina Benku, aby jeho písmo bolo používané. Veľa času venoval práve kreovaniu písiem, mnohé zostali v podobe rozpracovaných štúdií, náčrtov, ale mnohé používal aj na knižné obálky, ktoré on sám navrhoval,“ uviedla autorka výstavy a katalógu Monika Váleková.

Obrazovo-textovému katalógu dominuje chronologicky radená maliarska tvorba Martina Benku, obsahuje však aj voľnú kresbu, návrhy na dizajn, ilustrácie. „O jeho tvorbe pojednáva štúdia, ktorá spája Benkov život a zároveň vývoj maliarskej tvorby. Snažila som sa zachytiť jeho osobné kontakty, ktoré mu pomohli k tomu, aby sa začal venovať úžitkovej tvorbe, navrhoval obálky pre knihy,“ priblížila autorka publikáciu, ktorá zachytáva aj Benkov život, ľudí, ktorých rád stretával a miesta, ktoré rád navštevoval.

Umelcov ateliér

Samostatnú textovú kapitolu tvorí stať o Múzeu Martina Benku, o dome, v ktorom Benka prežil posledných 12 rokov života. „O to, aby mal svoj vlastný dom s ateliérom, sa usiloval od 30. rokov 20. storočia. Nakoniec sa do svojho domu nasťahoval v roku 1959 a hneď v roku 1960 sa rozhodol, že celý dom s interiérom, s celoživotným dielom, s osobným vecami venuje Československému štátu,“ poznamenala k domu, ktorý dostal do správy SNM a je v ňom zriadené Múzeum Martina Benku v podobe, ako ho umelec obýval.

Maľovanky nielen pre deti

Martin Benka a Karol Plicka objavujú Slovensko je názov interaktívnej knihy, ktorá predstavuje regióny Slovenska prostredníctvom diel oboch umelcov. „Je to doplnok k novej učebnici vlastivedy pre 4. ročník základných škôl,“ povedala Jana Hutťanová, autorka knižky, ktoré pomáha deťom prejsť po Slovensku, predstavuje im tradičnú kultúru regiónov, významných rodákov, ale aj pamiatky UNESCO.

„Vyzdvihli sme ľudovú pieseň a tanec, pretože obaja umelci mali veľmi radi hudbu,“ poznamenala autorka knihy. Jej interaktivita spočíva v QR kódoch, cez ktoré si čitateľ môže nájsť a vypočuť ukážky ľudových nástrojov, piesní i tancov.

Tretím knižným počinom, ktorý sprevádza aktuálnu výstavu na Bratislavskom hrade, je dvojjazyčný titul Martin Benka. Maľovanka. Zostavila ho Ľubica Fandl Drangová, ilustrácie inšpirované dielami umelca pôvodom zo Záhoria, ktorý precestoval viaceré krajiny, no najviac mu prirástla k srdcu severoslovenská horská krajina, vytvorila výtvarníčka Zuzana Hlavatá. Maľovanka však nie je určená prioritne deťom.

„Čaká sa, že si to vezmú do rúk aj dospelí a skúsia vymaľovávať možnože v štýle a v duchu Martina Benku, môžu sa aj rozhodnúť poňať to farebne po svojom, ale ostanú v krivkách Martina Benku, v jeho kresbách, maľbách, pasteloch,“ povedala Hlavatá.

Výstava Martin Benka inštalovaná na 3. poschodí Bratislavského hradu je otvorená od septembra minulého roka. Aj v priebehu leta ponúka celý rad sprievodných podujatí. Jedným z nich bude metodický deň určený pedagógom, uskutoční sa v utorok 27. augusta.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM