Kultúra

Múzeum na Slavíne zostáva v nedohľadne, odstrániť musia poruchy

Pamätník Slavín je majetkom mesta Bratislavy a spravuje ho mestská organizácia Marianum.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum na Slavíne zostáva v nedohľadne, odstrániť musia poruchy
12
Galéria
Zdroj: TASR

Zriadenie múzea na bratislavskom Slavíne venované koncu druhej svetovej vojny zostáva naďalej v nedohľadne. Otvoriť ho pritom plánovali v roku 2016.

Priestor pod pamätníkom, kde sa s múzeom počítalo, však nie je v súčasnom stave vhodný na akékoľvek využitie, lebo nie je izolovaný tepelne ani vlhkostne. Pre TASR to potvrdil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Poruchy stavby

Pamätník Slavín je majetkom mesta Bratislavy a spravuje ho mestská organizácia Marianum. Na pamätník bol v predchádzajúcich rokoch vypracovaný komplexný stavebno-technický posudok, ktorý identifikoval poruchy stavby pamätníka a odhadol predpokladané náklady na ich opravu.

„Posudok bolo nevyhnutné vypracovať vzhľadom na zatekanie do podzemných priestorov Slavína. Priestor pod pamätníkom v súčasnom stave nie je vhodný na akékoľvek využitie, lebo nie je izolovaný tepelne ani vlhkostne,“ priblížil hovorca.

Uvažovať o využití suterénnych priestorov pamätníka bez odstránenia porúch nie je podľa neho možné. Niektoré identifikované chyby majú závažnejší charakter.

Mesto tvrdí, že ich odstránenie je nevyhnutné bez ohľadu na to, či sa suterénne priestory v budúcnosti využijú alebo nevyužijú akýmkoľvek spôsobom.

„Táto obnova bude aj s ohľadom na predpokladané financie plánovaná na etapy v rámci troch rokov. Predpokladané náklady na komplexnú obnovu pamätníka Slavín, bez realizácie múzea v podzemných priestoroch, predstavujú sumu približne 2,2 milióna eur,“ spresnil Bubla.

Ministerstvo ho nepodporilo

Organizácia Marianum sa podľa jeho slov usiluje zabezpečiť financie na odstránenie chýb, na ktoré poukázal posudok. Vypracovala preto a predložila projekty na dotácie z ministerstva kultúry, grantového programu Obnovme si svoj dom, ako i z finančných zdrojov ministerstva vnútra.

„Ministerstvo kultúry projekt nepodporilo. Ministerstvu vnútra bola v tomto roku predložená žiadosť na dotáciu v roku 2020 vo výške 460-tisíc eur,“ uviedol hovorca.

O zverení pamätníka inému subjektu sa, ako podotkol, nikdy neuvažovalo. Pripomenul, že starostlivosť o vojnové hroby, medzi ktoré patrí aj Slavín, je v zmysle zákona povinnosťou obce, na území ktorej sa nachádzajú.

Ministerstvo obrany pre TASR minulý rok uviedlo, že Vojenský historický ústav predložil v minulosti ideový zámer vybudovania stálej expozície Oslobodenie Slovenska 1944 – 1945.

Stavebno-technické a architektonické riešenie múzea však podľa rezortu nebolo v jeho gescii, ale bratislavského magistrátu. V tejto súvislosti bola zriadená pracovná komisia, ktorej úlohou bolo posúdenie zámeru na obnovenie pamätníka Slavín, ako aj zriadenie expozície druhej svetovej vojny na Slavíne.

Bývalý primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v júli 2015 informoval, že je v pláne spoločná expozícia Múzea mesta Bratislavy a Vojenského historického ústavu. „Expozícia bude venovaná koncu druhej svetovej vojny, oslobodeniu Slovenska,“ priblížil.

Slavín
12
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM