Rôzne Správy

Múzeum na Slavíne je zatiaľ v nedohľadne. Najprv je potrebné obnoviť samotný pamätník

Múzeum na Slavíne, venované koncu druhej svetovej vojny, plánovali otvoriť už v roku 2016. Vyzerá to tak, že sa ho nedočkáme ani v blízkej dobe.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum na Slavíne je zatiaľ v nedohľadne. Najprv je potrebné obnoviť samotný pamätník
12
Galéria
Zdroj: TASR

Zriadenie múzea na bratislavskom Slavíne venované koncu druhej svetovej vojny je v nedohľadne. Otvoriť ho pritom plánovali v roku 2016. Ukázalo sa však, že vojnový pamätník si vyžaduje rozsiahlu rekonštrukciu. Potvrdila to hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer s tým, že v prvom rade je potrebné sanovať samotný pamätník a až následne sa zaoberať budovaním múzea v jeho podzemí.

„Hlavné mesto má vyhotovené komplexné stavebno-technické posúdenie. Posudok ukázal nutnosť rozsiahlej rekonštrukcie tohto objektu na Slavíne,“ spresnila hovorkyňa. V danej chvíli je podľa nej predčasné hovoriť o konkrétnych termínoch.

Plány stálej expozície

Ministerstvo obrany uviedlo, že Vojenský historický ústav predložil v minulosti ideový zámer vybudovania stálej expozície Oslobodenie Slovenska 1944–1945. Stavebno-technické a architektonické riešenie múzea však podľa rezortu nebolo v jeho gescii, ale bratislavského magistrátu. „V tejto súvislosti bola zriadená pracovná komisia, ktorej úlohou je posúdenie zámeru na obnovenie pamätníka Slavín, ako aj zriadenie expozície druhej svetovej vojny na Slavíne,“ povedala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko verí, že sa veci okolo plánovaného múzea na bratislavskom Slavíne pohnú ďalej. „Viem si predstaviť, že v podzemí Slavína, ak dôjde k spevneniu oslabených častí, bude múzeum podobné, aké som videl v Petrohrade,“ povedal minulý týždeň.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v júli 2015 informoval, že pôjde o spoločnú expozíciu Múzea mesta Bratislavy a Vojenského historického ústavu. „Expozícia bude venovaná koncu druhej svetovej vojny, oslobodeniu Slovenska,“ priblížil. Múzeum má byť situované v podloží pamätníka Slavín.

Slavín
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM