Krimi

Mŕtvy novorodenec v bratislavskom hniezde záchrany: Našla už polícia vinníka?

V hniezde záchrany nefungovala signalizácia, dieťa zomrelo. Strašný prípad sa stal v apríli tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Mŕtvy novorodenec v bratislavskom hniezde záchrany: Našla už polícia vinníka?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Bratislavou v apríli tohto roka otriasla tragédia. V hniezde záchrany na Kramároch vtedy našli novorodenca, ktorý tam zostal bez pomoci po tom, ako nefungovala signalizácia, ktorá by signalizovala, že v inkubátore je dieťa.

Novorodenca preto zdravotníci našli pri rannej kontrole hniezda. Dnas24 vás o tom informovalo TU. Strašná udalosť ani po pár mesiacoch nemá vinníka.

Nikoho neobvinili

Polícia doposiaľ neobvinila žiadnu osobu v súvislosti s mŕtvym novorodencom, ktorého našli v apríli v hniezde záchrany bratislavského Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Pre TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Trestné stíhanie bolo začaté vo veci usmrtenia a právna kvalifikácia skutku nebola zmenená. Doposiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej osobe,“ uviedla Šimková.

Naďalej prebieha rozsiahle a podrobné vyšetrovanie, v rámci ktorého bratislavská polícia vykonáva procesné úkony a znalecké dokazovanie.

Vzhľadom na citlivosť prípadu procesné úkony nebudú bližšie konkretizované,“ doplnila hovorkyňa s tým, že bližšie informácie polícia poskytne, keď to procesná situácia dovolí.

Nové pravidlá

K hniezdam záchrany už vznikla nová legislatíva, ktorá vojde do platnosti zverejnením v najbližšom vestníku Ministerstva zdravotníctva SR. Rezort ju vypracoval v spolupráci s občianskym združením (OZ) Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami.

Nové pravidlá okrem iného prinesú určenie zodpovednosti, ktoré majú mať po novom primár, vedúca sestra i vedúci zamestnanec technického úseku. Prijatie nových opatrení avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) už v apríli po tom, ako sa incident odohral.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM