Aktualizované KAW Od Vás Správy

MŔTVE vtáky okolo hotela v Starom Meste: Problém, pred ktorým by sa nemali zatvárať oči

Čitateľka Barbora upozornila našu redakciu na fakt, že mŕtve vtáky nachádza pravidelne pod hotelom v centre Bratislavy. Kompetentní v tom však problém nevidia.

Ilustračný obrázok k článku MŔTVE vtáky okolo hotela v Starom Meste: Problém, pred ktorým by sa nemali zatvárať oči
3
Galéria
Zdroj: Barbora Oráčová

Je známou smutnou pravdou, že veľké presklené plochy vtáky nevidia a narážajú do nich, keďže sa v nich zrkadlí obloha. Mŕtve vtáky nachádza pravidelne pod hotelom v centre mesta aj naša čitateľka Barbora, ktorá sa s Bratislava24 podelila o smutné fotografie.

Smrtiace okná

„Prosím o zverejnenie fotiek z chodníka a trávnika pod hotelom Loft v Starom Meste. Pravidelne tam nachádzame mŕtvolky vtákov, ktoré zomreli pri náraze do veľkých okien hotela. Okná nie sú zabezpečené samolepkami proti nárazu vtákov. Žiadam hotel o urýchlený polep smrtiacich okien,“ napísala nám Barbora, ktorá sama už spomínaný hotel oslovila a žiadala o nápravu, no zatiaľ márne.

Naša čitateľka už hotel na nálezy upozornila a po nečinnosti hotela kontaktovala aj Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR, pracovisko Bratislava. Ani to však zatiaľ nepomohlo.

„Hotel Loft vyzerá ako pomerne problémová lokalita z hľadiska úhynov vtákov. Upozornili sme vedenie hotela na tento problém aj s návrhom nejakých možných riešení. Do vedomia našej verejnosti asi ešte neprenikol v dostatočnej miere problém úhynu vtáctva v dôsledku presklených plôch. Bude to však potrebné zmeniť a tento problém postupne riešiť,“ informoval Bratislava24 pracovník ŠOP SR z pracoviska Bratislava Samuel Pačenovský.

Hotel problém nevidí

Hotel si však zjavne nepripúšťa, že ide o problém. Na našu otázku ohľadom nájdených tiel uhynutých vtákov odpovedali, že „okolie hotela je pravidelne kontrolované a neevidujeme zvýšený úhyn vtákov v našom okolí.“ Zaujímalo nás, čo konkrétne v rámci počtu nájdených tiel zvierat znamená „zvýšený úhyn vtákov“.

„Podľa nášho názoru problém s uhynutými vtákmi neexistuje. Od roku 2014 sme v okolí budovy našli menej ako 10 kusov uhynutých vtákov a nevieme, akým spôsobom uhynuli,“ znela odpoveď manažéra hotela Milana Prosa.

„Budova bola postavená pred viac ako 10 rokmi, prešla všetkými stavebnými konaniami a spĺňa všetky potrebné technické parametre. Naša spoločnosť budovu ani nestavala a ani nenavrhovala. V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom fasády budovy je potrebné kontaktovať architekta budovy, ktorý budovu navrhoval,“ dodal manažér.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Staré Mesto nie je ľahostajné

Situáciu s uhynutými vtákmi rieši aj Mestská časť Bratislava-Staré Mesto. „Po tom, čo nás 23. júla 2021 na uhynuté vtáky v okolí hotela Loft upozornila obyvateľka Starého Mesta prostredníctvom našej mobilnej aplikácie, sme ihneď kontaktovali pracovníkov hotela so žiadosťou o riešenie,“ informovali Bratislava24 z kancelárie starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej.

Technický manažér hotela Starému Mestu prisľúbil, že s vedením hotela preberie možnosť nalepenia nálepiek – tieňov vtákov, ktoré dokážu skutočné vtáky ochrániť od nárazu do okien hotela.

„Po približne mesiaci sme situáciu opäť preverovali, technický manažér, nás odkázal sa pána Milana Prosa, zástupcu generálneho riaditeľa hotela Loft, ktorý podľa technického manažéra situáciu rieši a zvažuje rôzne možnosti, ktoré by pripadali do úvahy aj z hľadiska efektívne zabránenia úhynu vtákov aj z hľadiska architektúry a vizuálu hotela. Milan Prosa sme kontaktovali e-mailom v stredu 25. augusta. Zatiaľ na náš email neodpovedal, situáciu naďalej sledujeme a riešime,“ doplnila Martina Štefániková z kancelárie starostky.

Treba rozmýšľať dopredu

Odborníci tvrdia, že najlepšia je prevencia. „Treba myslieť na dôsledok stavby už pri jej plánovaní, existujú napríklad bezpečné sklá s UV prvkami. Rizikové časti je potrebné oblepiť špeciálnymi UV nálepkami pri dodržaní pokynov, prípadne použiť celoplošnú fóliu,“ uvádza sa na stránke Dravce.sk.

Ak by ste aj vy vedeli o mieste nebezpečnom pre vtáctvo, netreba nečinne čakať. „Každý z nás má možnosť zasiahnuť. Podotýkame, že všetky voľne žijúce druhy vtáctva na Slovensku (okrem mestských holubov) sú zákonom chránené,“ uvádza portál Dravce.sk.

Ako postupovať, sa dozviete TU.

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM