Rôzne Správy

Blíži sa nový školský rok: Kde v BRATISLAVE zaočkujú DETI bez registrácie?

Koronavírus je nepredvídateľný a lekári nevedia vopred určiť, u ktorého dieťaťa sa neskôr vyvinie život ohrozujúci akútny zápalový syndróm.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa nový školský rok: Kde v BRATISLAVE zaočkujú DETI bez registrácie?
Zdroj: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva zvolalo už začiatkom júla za jeden stôl popredných lekárskych odborníkov v oblasti pediatrie, aby vysvetlili rodičom, prečo by mali dať zaočkovať svoje deti proti Covid-19. Odborníci apelujú, že deti ohrozuje koronavírus a nie vakcína.

Skúsenosti odborníkov

Pediatri hovorili o svojich vlastných skúsenostiach z praxe, aj o poznatkoch z vedeckých štúdií. Odmietajú zaužívané presvedčenie, že väčšina detí zvládne infekciu koronavírusom bez akýchkoľvek príznakov. V skutočnosti má asymptomatický priebeh len približne štvrtina z nich.

Dve tretiny detí prežíva ochorenie na Covid-19 s rôzne závažným priebehom a približne stovka z nich už skončila v nemocnici s ťažkým zápalovým syndrómom.

Najhoršie je, že koronavírus je nepredvídateľný a lekári nevedia vopred určiť, u ktorého dieťaťa sa neskôr vyvinie život ohrozujúci akútny zápalový syndróm. Často sú to deti, ktoré prekonali covid úplne bez príznakov a zrazu po štyroch až ôsmich týždňoch dostali vysoké horúčky a začali im zlyhávať orgány.

„Covid-19 nepovažujeme u detí za banálne ochorenie. Dnes potrebujeme zaočkovať 80 % z nich, aby bola kolektívna imunita. Na jeseň bude väčšina ochorení práve medzi deťmi,“ dodala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Očkovanie aj bez registrácie

Ak chcete dať zaočkovať svoje dieťa ešte pred začiatkom školského roka, dá sa to aj bez registrácie. V Bratislave možnosť zaočkovať deti od 12 do 17 rokov aj bez predošlej registrácie ponúka Poliklinika Mlynská dolina.

Najbližšie sa budú očkovať deti vakcínou Comirnaty (Pfizer) v piatok a počas víkendu, vždy od 8.00 do 15.00 hod.

27. 8. PIATOK aj deti od 12 do 17 rokov

28. 8. SOBOTA – aj deti od 12 do 17 rokov

29. 8. NEDEĽA – aj deti od 12 do 17 rokov

O prípadných zmenách vo víkendovom očkovaní informujeme poliklinika vždy v piatok o 12.00 hod. na svojej Facebookovej stránke.

Prehľad očkovacích miest pre deti BEZ REGISTRÁCIE nájdete aj TU.

Viac o očkovaní v Bratislavskom kraji

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM