Rôzne Správy

Mladá Slovenka spôsobila v Londýne ROZRUCH: Neuveríte, ale jej šaty sa dajú aj ZJESŤ!

Slovenská dizajnérka Maťa Ďurikovič predviedla v Londýne kolekciu vyrobenú z bioplastu.

Ilustračný obrázok k článku Mladá Slovenka spôsobila v Londýne ROZRUCH: Neuveríte, ale jej šaty sa dajú aj ZJESŤ!
6
Galéria

Slovenská dizajnérka Maťa Ďurikovič predstavila uplynulý víkend na podujatí London Fashion Week svoju kolekciu Pink Matrix vyrobenú z bioplastických materiálov. „Ukázala, že aj luxus vie byť udržateľný a jedlé oblečenie môže robiť udržateľnosť príťažlivou,“ uviedla Zuzana Bobiková, riaditeľka neziskovej organizácie Slovak Fashion Council (SFC).

Ružový matrix

Spresnila, že Ďurikovič predviedla publiku svoj ružový matrix v londýnskej štvrti Shoreditch na podujatí Fashion Scout, ktoré je súčasťou Londýnskeho týždňa módy. "Umelecká štvrť známa svojou street art vibrujúco mladou atmosférou poskytla perfektné kulisy na fantastické predstavenie, kde mohli prítomní hostia v hľadisku ochutnať kúsky ‚látky‘ odstrihnuté zo šiat modelky,“ približuje SFC.

Šaty sa dajú zjesť

Veľká časť Ďurikovičovej dizajnu využíva bioplastický materiál, ktorý sa dá vyrobiť v domácich podmienkach. „Moja tvorba je založená na technike ‚material driven design‘, pri ktorej sa najprv inšpirujem materiálom a experimentom s ním. Od toho potom rozvíjam tvar a funkciu dizajnu. Najviac sa momentálne zaoberám biomateriálmi, a to bioplastom, ktorý sa mi podarilo pretvoriť do konzistencie koženej látky. Rovnako sa dá využiť ako avantgardná náhrada výšivky,“ vysvetľuje dizajnérka s tým, že bioplastickú látku je možné nielen vyšiť alebo potlačiť 3D UV tlačou, ale aj zjesť.

Modely vyvolali rozruch

Modely ručne vyrábané až do posledného detailu v štýle hautecouture s poetickou, divokou punkovou atmosférou vyvolali v Londýne záujem a rozruch.

Modely, ktorými chce Mata oživiť svoj detský svet, stelesňovali postavy z rôznych galaxií, kde každý outfit predstavuje konkrétny charakter z danej galaxie. Skladá sa z troch galaxií: ‚Crystal galaxy‘, ‚Flower crystal galaxy‘ a ‚Strawberry crystal galaxy‘,“ poznamenáva SFC.

Vlna a zvyšky látok

Spomienky z detstva sa počas šou vynárali aj v podobe jemného kontrastného pastelového príbehu s neónovými akcentmi. „Farba bola určite dôležitá v mojom osobnom rozvoji ako dizajnéra. Formovala to, čím sa inšpirujem a aké sú moje osobné preferencie,“ dodala Ďurikovič. Jej outfity z bioplastu dopĺňala upcyklovaná vlna a zvyšky látok, ktoré boli uháčkované do organických plesových šiat nového veku.

Kolekciu dotvárali šperky dizajnérky Martiny Kocianovej vytvorené predovšetkým zo striebra a kameňov, ako sú syntetické rubíny, topásy, opály, doplnené barokovými perlami.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM