Rôzne Správy

Majestátny DUB z Lozorna sa uchádza o prestížne ocenenie. Očaril aj Zuzanu Čaputovú

Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa ešte do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Podporte ho aj vy!

Ilustračný obrázok k článku Majestátny DUB z Lozorna sa uchádza o prestížne ocenenie. Očaril aj Zuzanu Čaputovú
3
Galéria

Na Slovensku máme nádherné stromy. Jeden z nich rastie v Lozorne, kúsok od Bratislavy. Tohto nádherného reprezentanta Slovenska môžete podporiť hlasovaním v celoeurópskej súťaži na stránke treeoftheyear­.org.

Majestátny dub

Sedemstoročný dub z Lozorna v okrese Malacky dostal pomenovanie vďaka mohutnosti a výzoru, pripomína totiž sediaceho draka. Nik sa ho nebojí – práve naopak, každý sa v jeho blízkosti cíti bezpečne,“ pripomína Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje národnú anketu. Práve v tej spomínaný dub vyhral.

Ťažba dreva v okolí

Nadácia Ekopolis pripomína, že v blízkosti stromu sa realizovala ťažba dreva, ochranári sa však s lesníkmi dohodli na presune trasovania zvozu dreva a v jeho blízkosti sa nebude ťažiť. Pomôcť stromu má aj ohradenie minimálneho ochranného priestoru. „Ohradený kruh s priemerom desiatich metrov urobia miestni aktivisti v najbližšom období, kruh vyplnia lístím a odumierajúcou drevnou hmotou, čo zabezpečí lepšie zadržiavanie zrážok a prístup vzduchu ku koreňom,“ uviedol Milan Hronec z Nadácie Ekopolis.

Do súťaže Európsky strom roka sa každoročne zapája 16 krajín z európskeho kontinentu.

Hlasovanie sa začalo 1. a skončí 28. februára, pričom posledný týždeň je hlasovanie tajné, nezobrazuje sa pri ňom počet hlasov. Každý zúčastnený môže hlasom podporiť dva stromy v ankete. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v Bruseli, 21. marca na pôde Európskeho parlamentu.

Má šancu vyhrať

V polovici hlasovania o Európsky strom roka 2022 sa slovenský reprezentant Dračí dub z Lozorna držal medzi 15 konkurentmi na priebežnom 4. mieste, získal doteraz vyše 6400 hlasov.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku je jej organizátorom Nadácia Ekopolis. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

Obdivuje ho aj prezidentka

Na výlet na Záhorie sa v sobotu (18. 2.) vybrala aj prezidentka Čaputová (na fotografii hore). Cieľ bol jasný – Dračí dub. „Už takmer jarné počasie sme spolu s Jurajom a starostom Lozorna Ľubošom Tvrdoňom a jeho manželkou využili na prechádzku k Dračiemu dubu. Sedemstoročný krásny a mohutný dub vyhral anketu Strom roka 2022 a teraz zastupuje Slovensko v európskej súťaži stromov,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti a pridala aj pár fotiek.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Prezidentka vyrazila do prírody
3
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM