Nina Táborská Rôzne

Mobilná záhrada na Sasinkovej končí. Na novom mieste spojí susedov s deťmi zo Špeciálnej základnej školy na Karpatskej

Mobilná záhrada na Sasinkovej síce po troch rokoch končí, no priaznivci záhradky sa nemusia obávať. Projekt iniciatívy Vnútroblok, ktorý sa snaží obsadzovať nevyužívané priestory ľahko premiestniteľnými záhradami, sa presúva na nové miesto.

Ilustračný obrázok k článku Mobilná záhrada na Sasinkovej končí. Na novom mieste spojí susedov s deťmi zo Špeciálnej základnej školy na Karpatskej
Zdroj: Dnes24.sk

Zámerom Vnútrobloku pri zakladaní susedských záhrad je spájať ľudí a vytvoriť priestor na mestské záhradkárčenie. Prvou záhradou, kde si susedia mohli pestovať zeleninu v boxoch, bol roky nevyužívaný stavebný pozemok na Sasinkovej ulici. Ako druhá pribudla záhrada na mestskej opustenej vinici na Pionierskej ulici.

V priebehu súčasnej sezóny majiteľ priestoru na Sasinkovej však avizoval Vnútrobloku predaj priestoru, a teda nevyhnutnosť presťahovania záhrady. V tom čase už Vnútroblok komunikoval ohľadom nového priestoru na nevyužívanom dvore Špeciálnej materskej a základnej školy na Karpatskej ulici.

„Našou prácou sa snažíme dostať do Bratislavy kultúru susedského života a zdieľania mestského priestoru. Riaditeľka špeciálnej školy nás oslovila s predstavou otvorenia ich nevyužívaného dvora pre okolitých susedov, ktorí by mohli priestor využívať spolu s ich deťmi s mentálnym znevýhodnením. Boli sme nadšení. O niekoľko týždňov neskôr sme sa dozvedeli o predaji priestoru na Sasinkovej,” uviedol Michal Štassel z Vnútrobloku.

Záhrada na Karpatskej prinesie so sebou aj niekoľko noviniek. Ako nás informovala Katarína Juríková z Vnútrobloku, pôjde o tzv. kombinovanú záhradu.

„Budú tam mať pestovacie boxy aj deti zo školy, aj susedia alebo ľudia zo širšej komunity. Jedným zo zámerov je, prostredníctvom záhrady integrovať deti zo špeciálnej školy viac do susedskej komunity. A naopak, ” vysvetlila.

Ako dodala, víziou je organizovať nielen tradičné akcie pre susedov, ako napríklad pikniky, ale aj viac vzdelávacích aktivít pre deti.

Integrácia aj vzdelávanie

Podľa Ľubice Jägrovej, riaditeľky Špeciálnej základnej školy s materskou školou Karpatská, je takáto záhrada na školskom dvore prospešná ako pre integráciu detí, tak aj pre ich samotné vzdelávanie. „Práca na záhrade je aj terapeutickým nástrojom a experimentálnym vzdelávaním. Podobné projekty v zahraničí poukazujú na benefity práce na záhrade pre znevýhodnené deti, ako napríklad zvýšené zapájanie zmyslov a zlepšenie motorových zručností, práca v tíme, ale aj zvýšenú trpezlivosť a pocit zodpovednosti,” vysvetlila riaditeľka školy, ktorá s nápadom založiť záhradu na Karpatskej oslovila Vnútroblok.

Záhrada nebude otvorená len pre deti zo školy. „Hoci niektoré aktivity budú asi vyslovene len pre deti zo školy, napríklad premýšľame nad mini skleníkmi, kde by si mohli zasadiť semienka a sledovať celý proces rastu, ale záhrada bude pre všetkých, ktorí sa budú chcieť zapojiť, ” vysvetlila Katarína Juríková.

Okrem pestovania v záhradke sa môže ktokoľvek zapojiť už pri jej samotnom budovaní. „Bude veľa aktivít, do ktorých sa ľudia budú môcť zapojiť. Napríklad plánujeme zberať dažďovú vodu, vysadiť jedlé kríky a stromy, spravit lavičky…,” dodala Juríková. Okrem nej stoja za projektom aj Sandra Štasselová, Martina Kalusová, Anna Kratochvílová, Michal Štassel a pani riaditeľka školy Ľuba Jägrová.

Hoci členovia Vnútrobloku pomôžu vybudovať záhradu a budú sa v nej aj naďalej angažovať, cieľom je, aby sa jej ujali tí, čo v nej budú aktívni. Okrem toho, že takto ľudia môžu v meste pestovať zeleninu, bylinky a iné, stávajú sa aj viac angažovanými vo svojom vlastnom okolí.

Pre založenie záhrady na Karpatskej ulici získava iniciatíva peniaze prostredníctvom aktuálne prebiehajúcej kampane. Budúci piatok môžete projekt podporiť na koncerte pre záhradu, na ktorom vám zahrajú Živé kvety a Hviezda, kúpou grafiky od slovenskej ilustrátorky Daniely Olejníkovej, symbolickou adopciou budúceho stromu alebo jednoducho príspevkom.

Prečítajte si tiež: Pestovanie v meste: Rady a tipy aj pre začiatočníkov. Aj váš balkón sa môže premeniť na bohatú záhradku

Foto: Vnútroblok.

Záhrada na Karpatskej
3
Galéria
Zdroj: Vnútroblok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM