Eva Sládková Samospráva

Mimoriadne gesto starostu a poslancov. Biskupičanom kúpili z vlastného špeciálne rúška

Obyvateľom Podunajských Biskupíc v týchto dňoch postupne doručujú rúška so striebornou antibakteriálnou vrstvou.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne gesto starostu a poslancov. Biskupičanom kúpili z vlastného špeciálne rúška
Zdroj: Podunajské Biskupice

Rúška sú z jemnej netkanej textílie, ktorá nedráždi pokožku. Ich filtračná účinnosť je vyššia ako 99,2%.

Z vlastného vrecka

Kúpu rúšok a ďalších ochranných prostriedkov financuje samospráva z vlastných peňazí. Pozbierali sa na to starosta a niektorí poslanci.

„Zdravie a ochrana Biskupičanov sú pre mňa na prvom mieste, preto som osobne rokoval s niekoľkými firmami, oslovil som poslancov a sám som prispel sumou vo výške 5 000 eur. Celkovo sa mi podarilo získať finančné prostriedky vo výške 48 350 eur, za ktoré nakúpime 10 000 kusov týchto rúšok a iné ochranné pomôcky ako dezinfekčné gély, či rukavice pre naše opatrovateľky,“ vraví starosta Podunajských Biskupíc Zoltán Pék a dodáva:

„Prispel aj môj poradca Rudolf Héger sumou vo výške 2 000 eur, vicestarostka Olivia Falanga Wurster sumou 500 eur a dvaja poslanci Miestneho zastupiteľstva – Stanislav Koiš a Roman Lamoš celkovo sumou 850 eur. Všetci tak urobili prostredníctvom darovacej zmluvy.“

Rúška prídu poštou

Finančnú podporu získala samospráva aj od troch súkromných firiem. Prvých tisíc rúšok už dorazilo na úrad, ktorý ich postupne plánuje distribuovať priamo do domácností obyvateľov mestskej časti. Starosta prosí o trpezlivosť, keďže pošta tiež funguje v obmedzenom režime.

„Rúška je možné po použití oprať na maximálnej teplote 30 stupňov a opakovane použiť bez straty antibakteriálneho účinku. Nesmú sa však žehliť a je treba ich skladovať v suchom prostredí. Pevne verím, že táto situácia čoskoro pominie a znovu budeme môcť chodiť s odhalenou tvárou, teraz je ale treba chrániť sa ako sa len dá. Stále však platí, že najlepšou ochranou je sociálna izolácia a preto vás znovu prosím, ak je to čo len trochu možné, zostaňme doma,“ uzatvára Zoltán Pék.

Podunajské Biskupice
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM