Rôzne Správy

Koronavírus: Je voda z verejného vodovodu bezpečná?

Podľa všetkých dostupných informácií je koronavírus veľmi citlivý na dezinfekciou na báze chlóru.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Je voda z verejného vodovodu bezpečná?
Zdroj: Dnes24.sk

Pitná voda z kohútika nie je prenášačom vírusu. Navyše spôsob ťažby vody z podzemných studní, ktoré využíva Bratislavská vodárenská spoločnosť, je z tohto pohľadu mimoriadne bezpečný. Voda prechádza podložím a počas tohto procesu sa prirodzene čistí.

Prevencia

„Chcem uistiť verejnosť, že sme spravili všetky potrebné preventívne opatrenia, aby sa ľudia mohli spoľahnúť na to, že voda, ktorú pijú a používajú na umývanie rúk je maximálne bezpečná“, povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Peter Olajoš.

Koronavírus je podľa aktuálne dostupných informácií na dezinfekciu chlórom ešte citlivejší ako viaceré patogény, ktoré sa z vody týmto spôsobom bežne odstraňujú. Laboratórium BVS aj v tejto mimoriadnej situácii, vykonáva kontrolu kvality dodávanej pitnej vody z vodárenských objektov.

Potvrdené

Tieto fakty okrem Úradu verejného zdravotníctva potvrdila aj Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá navyše zdôraznila, že doteraz nebola pitná voda ani v jednom prípade potvrdená ako zdroj prenosu tohto ochorenia.

Opatrenia, ktoré BVS prijala na boj proti koronavírusu, sú preto sústredné hlavne na ochranu svojich zamestnancov tak, aby boli vytvorené personálne zálohy v prípade nárastu chorobnosti.

NBS svieti posolstvá o koronavíruse
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM