Rôzne

Mestskej polícii chýbajú policajti, tento rok chce prijať 20 nových

V tomto roku plánuje bratislavská mestská polícia zvýšiť počet zamestnancov oproti minulému roku o 20.

Ilustračný obrázok k článku Mestskej polícii chýbajú policajti, tento rok chce prijať 20 nových
8
Galéria
Zdroj: TASR

Mestskej polícii v Bratislave chýbajú policajti. Na začiatku októbra 2017 mala 246 policajtov a 49 zamestnancov, čo podľa nej nezodpovedá potrebám na plnenie zverených úloh.

Málo policajtov

Dlhodobo sa však deklaruje navýšenie počtov policajtov na viac ako dvojnásobok. Súčasný plánovaný stav je okolo 330 všetkých zamestnancov mestskej polície. V roku 2018 chce prijať 20 a o rok neskôr 30 nových zamestnancov. Vyplýva to z materiálu k návrhu nového organizačného poriadku mestskej polície, o ktorom by malo mestské zastupiteľstvo rokovať vo februári.

Potrebu navýšenia počtu mestských policajtov v Bratislave vysvetľujú aj tým, že od vzniku mestskej polície sa rozsah úloh niekoľkonásobne zvýšil, pribudli nové špecializované činnosti, zvýšili sa kvalitatívne požiadavky na všetkých zamestnancov a používajú sa nové technológie či softvérové vybavenie.

„Zvýšenie počtu policajtov v priamom výkone služby by garantovalo pravidelnú prítomnosť policajtov vo všetkých mestských častiach, teda aj v tých, ktorých starostovia na každom fóre pripomínajú potrebu prítomnosti policajtov,“ píše sa v materiáli. Rovnako by policajti mohli plniť vo väčšom rozsahu úlohy pri ochrane majetku mesta, pri výkone odborných činností, pri kontrole dodržiavania všeobecne záväzných nariadení, venovať väčší priestor preventívnym aktivitám a projektom.

Nový organizačný poriadok

„Smerom dovnútra mestskej polície je zámerom zabezpečiť kvalitnejší výcvik, služobnú prípravu, zvyšovanie erudovanosti policajtov, pravidelné vzdelávanie a funkčný kontrolný mechanizmus,“ uvádza sa v materiáli. Mestská polícia by mohla v plnom rozsahu plniť úlohy aj na úseku ochrany verejného poriadku pri množstve verejných zhromaždení a podujatí, kde doposiaľ jej činnosť výrazne supluje štátna polícia.

V tomto roku plánuje bratislavská mestská polícia zvýšiť počet zamestnancov oproti minulému roku o 20. Celkový priemerný počet zamestnancov by tak mal dosiahnuť číslo 350. Plánovaná priemerná mesačná mzda je na úrovni 1 260 eur. V roku 2019 chce mestská polícia prijať ďalších 30 zamestnancov. Celkový priemerný počet zamestnancov by tak mal byť 380 a priemerná mesačná mzda 1 360 eur. Plánované bežné výdavky sú 517 113 eur a pre budúci rok 824 971 eur.

Mestská polícia v Bratislave má pripravený aj nový organizačný poriadok, mestské zastupiteľstvo by malo o ňom rokovať vo februári. Súčasný poriadok z roku 2003 totiž už nereflektuje aktuálne potreby. Ak jeho novelu mestskí poslanci schvália, malo by sa napríklad vytvoriť samostatné oddelenie komunikácie a prevencie, obnoviť činnosť zásahovej jednotky či zriadiť útvaru dopravy a parkovania, ktorý má dohliadať na parkovaciu politiku. Okrskové stanice Staré Mesto až Petržalka sa majú zmeniť na Expozitúry Bratislava I. až V.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM