Kultúra

Mestské hradby sú oddnes opäť prístupné verejnosti

Mestské hradby v Bratislave budú od piatka 15. apríla opäť prístupné verejnosti. Návštevníci a obyvatelia hlavného mesta tak môžu navštíviť túto národnú kultúrnu pamiatku a zároveň si skrátiť cestu na Bratislavský hrad.

Ilustračný obrázok k článku Mestské hradby sú oddnes opäť prístupné verejnosti
Zdroj: TASR

V letných mesiacoch bude v hradbách prebiehať aj kultúrny program, informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Mestské hradby budú pre návštevníkov otvorené denne od 10.00 do 20.00 h. Aktuálne si návštevníci môžu pozrieť v dolnej časti Vtáčej bašty pripravenú výstavu dobových zbraní.

„V Malej bašte si prídu na svoje zase milovníci literatúry, pre ktorých je na hradbách pripravená malá samoobslužná knižnica. Na paneloch hradieb sa zároveň môžu záujemcovia dočítať o histórii hradieb,“ priblížila hovorkyňa.

Hlavné mesto počas letných mesiacov zabezpečí na hradbách aj kultúrny program. V minulom roku tu bola umiestnená napríklad scéna mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava.

Prečítajte si aj: Bezplatné lístky na plavbu loďou po Dunaji získate už tento víkend

Trasa súčasného sprístupnenia hradieb vedie od Dómu sv. Martina západným ramenom schodiska cez takzvanú Úzku uličku za hradbami k objektu Vtáčej bašty, cez ktorú sa návštevníci budú môcť dostať cez priestor medzi hradbami a parkánovým múrom k premosteniu Staromestskej u­lice.

„Čiastočne bude sprístupnená aj ulička medzi hradobným a parkánovým múrom so samoobslužnou knižnicou v Malej bašte,“ podotkla hovorkyňa.

Mestské hradby v Bratislave sú líniovou stavbou nepravidelného pôdorysu, ktoré pozostávajú z nižšieho parkánového múru, vyššieho hradbového múru sčasti vstavaného do zástavby Kapitulskej ulice, chodníka medzi parkánovým múrom a hradbovým múrom, z dvoch poloblúkových veží, terás a schodísk. Na murivách sa nachádzajú strieľne a rôzne architektonické články.

Do dnešného dňa sa z pôvodného mestského opevnenia zachovali len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami – Vtáčou baštou a Baxovou vežou.

Mestské hradby, ich severozápadná časť, sú zapísané v registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok.

Prečítajte si aj: Zdravý rozum zvíťazil? Stromy na zastávke Žilinská sa podarilo zachrániť

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM