Tomáš Stupavský Rôzne

Mestské hradby ožijú už začiatkom júna. Pozrite sa ako prebieha ich oprava + FOTO

Mesto si skutočne vstúpilo do svedomia a po dlhých rokoch sa rozhodlo zrekonštruovať významnú historickú pamiatku Bratislavy. Mestské hradby by mali byť už od začiatku sprístupnené verejnosti. Boli sme sa pozrieť, ako sa na nich „maká“.

Ilustračný obrázok k článku Mestské hradby ožijú už začiatkom júna. Pozrite sa ako prebieha ich oprava + FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Mestské hradby patria k jedným z dominánt Bratislavy. Po dlhé roky táto historická pamiatka chátrala, ale mesto sa konečne rozhodlo do tohto objektu prinavrátiť život. Dlho nebolo jasné, čo sa vlastne s hradbami stane, ale nakoniec Pamiatkový úrad SR 30. apríla dal definitívne stanovisko, že po niektorých opravách, bude môcť byť objekt sprístupnený verejnosti.

Ako sme pred niekoľkými dňami avizovali hlavné mesto prostredníctvom svojej mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy už začiatkom mája začalo s prácami na mestských hradbách tak, aby boli bezpečné a vyčistené.

„Bolo nutné odstrániť poškodené koruny hradobného a parkanového múru, čo sa dialo minulý víkend. Dnes môžete vidieť, koľko odpadu sa zhodilo a postupne odváža na skládku. Po týchto prácach už bude konečne sprístupnená cesta na hrad a Židovskú ulicu cez lávku na Staromestskej ulici,“ priblížila pre Bratislava24.sk aktuálnu situáciu technická námestníčka generálneho investora Bratislava Barbara Beňová.

Drahá oprava

Mesto si dalo jasnú úlohu, otvoriť hradby pre ľudí čo najskôr. „Mestské hradby chceme verejnosti sprístupniť už prvý júnový týždeň a všetko je naplánované tak, aby už počas leta mohli návštevníci obdivovať čaro tejto historickej pamiatky,“ uviedla pre Bratislava24.sk námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková.

Najväčším problémom na hradbách boli práve múry, z ktorých sa odlamovali kusy kameňa a tak bola ohrozená bezpečnosť návštevníkov. Ako doplnila Plšeková, niektoré múry sú už opravené, ale nedá sa zrenovovať všetko. Náklady na rekonštrukciu sa pohybujú na úrovni 200-tisíc eur.

Prečítajte si tiež: Mestské hradby budú pripravené pre Bratislavčanov už toto leto, sľubuje magistrát

Dominantou mestských hradieb je Vtáčia veža a práve tá sprístupnená nebude. „Z bezpečnostného hľadiska to nie je možné, pretože múry, ktoré obopínajú vežu, sú nestabilné a mohol by niekto cez ne prepadnúť. Preto bude verejnosti umožnený vstup iba na prízemie, kde chceme vybudovať menšie múzeum,“ prezradila námestníčka primátora.

Celková rekonštrukcia veže si údajne vyžaduje obrovskú investíciu, no mesto musí financie hľadať inde, ako vo vlastnej pokladnici. „Chceme sa uchádzať aj o nórske fondy, prípadne iné zahraničné zdroje, aby sme mohli hradby zrekonštruovať ako sa patrí a urobiť z nich atraktívne miesto pre Bratislavčanov, ale aj turistov,“ informovala Plšeková.

O hradby sa musí starať mesto, nie občianske združenie

Hradby boli sprístupnené pre verejnosť už aj minulý rok. Zaslúžilo sa o to Občianske združenie Bratislavský Okrášľovací Spolok (BOS). Zadarmo poskytovalo predajcom svoje stánky a organizovalo rôzne podujatia.

„Bratislavský Okrášľovací Spolok prišiel s veľmi dobrou myšlienkou, aby hradby opäť ožili. Mesto, ktoré tento historický objekt vlastní, finančne podporovalo všetky aktivity, ktoré združenie na hradbách vykonávalo,“ informovala Plšeková.

Prečítajte si tiež: O mestské hradby sa mesto chce starať samo. Sprístupniť ich verejnosti plánuje už v júni

Prečo sa potom kompetentní rozhýbali až po tejto iniciatíve občianskeho združenia? Podľa Plšekovej k zmene postoju mesta prišlo až s novým vedením. Keďže hlavné mesto je vlastníkom tejto cennej pamiatky, primátor Ivo Nesrovnal vyjadril záujem o mestské hradby a nechal sa počuť, že je povinnosťou mesta, aby sa staralo o tento objekt a nechávať rôzne organizácie a občianske združenia, aby robili prácu za magistrát.

Počas leta je na hradbách naplánovaných niekoľko podujatí, magistrát však zatiaľ nechcel nič konkretizovať. „Celý priestor hradieb počas leta ponúkame občianskym združeniam, ktoré tu môžu prezentovať svoju činnosť, ale samozrejme nemôžu samotné hradby prevádzkovať,“ uzavrela Plšeková.

BOS už o hradby záujem nemá

BOS v minulom roku usporiadal na hradbách množstvo úspešných akcií, no teraz už prenecháva celú zodpovednosť v rukách mesta. „My už nemáme záujem organizovať nejaké podujatia na mestských hradbách, už to necháme celé v réžii magistrátu. Naše združenie si už začne riešiť iné vlastné projekty,“ povedal pre Bratislava24.sk výkonný riaditeľ Bratislavského Okrášľovacieho Spolku Maroš Mačuha.

Uvidíme, či sa magistrátu podarí naplniť sľub a sprístupní mestské hradby už začiatkom júna. Do historického objektu budú viesť dva vstupy, od Dómu svätého Martina a zo Židovskej cez lávku ponad Staromestskú ulicu.

Mestské hradby vznikli na prelome 13. a 14. storočia, keď kráľ Ondrej III. udelil Bratislave mestské privilégiá. Ku koncu 14. storočia viedli do mesta tri brány: Michalská-severná, Vydrická-západná a Laurinská-východná.

V 15. storočí k nim pribudla menšia Rybná brána vedúca na juh k Dunaju. Do dnešného dňa sa zachovali z pôvodného mestského opevnenia len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami – Vtáčou baštou a Baxovou vežou.

Prečítajte si tiež: Ďalší projekt dostal červenú. Aký osud čaká bratislavské mestské hradby? Mesto nariadilo vypratať stánky

Mestské hradby
20
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM