Tomáš Stupavský Rôzne

Mestské hradby budú pripravené pre Bratislavčanov už toto leto, sľubuje magistrát

Mestské hradby patria k dominantám Bratislavy a v poslednom čase sa práve toto miesto predmetom mnohých diskusií. Donedávna nebolo jasné, či zostanú tento rok zatvorené. Nakoniec sa tak nestane a mesto už začalo s prácami na mestských hradbách.

Ilustračný obrázok k článku Mestské hradby budú pripravené pre Bratislavčanov už toto leto, sľubuje magistrát
Zdroj: TASR

Hlavné mesto prostredníctvom svojej mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy začalo s prácami na mestských hradbách tak, aby boli bezpečné, vyčistené a pripravené pre Bratislavčanov a návštevníkov už túto letnú sezónu. Práce by mali byť ukončené v priebehu júna tohto roku.

Bezpečnosť je prvoradá

Ako uvádza bratislavský magistrát bezpečnosť ľudí počas podujatí na hradbách je prvoradá, preto sa na prácach začalo už v apríli. Na tento týždeň je naplánovaná úprava Vtáčej veže.

So stavebnými prácami sa budú spájať aj rôzne obmedzenia. Napríklad od piatku do nedele bude zúžená doprava na Staromestskej ulici v smere do mesta iba do jedného pruhu. „Práce sme posunuli na tento predĺžený voľný víkend práve preto, aby sme neobmedzili cestujúcu verejnosť počas pracovného týždňa,“ vysvetlila námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková.

Prečítajte si tiež: O mestské hradby sa mesto chce starať samo. Sprístupniť ich verejnosti plánuje už v júni

Čo sa týka samotnej Vtáčej veži, mesto má v pláne po jej úprave, následne vytvoriť v tamojších priestoroch dobovú expozíciu. Ďalším obrovským problémom hradieb je aj havarijný stav niektorých častí hradobného a parkanového múru. Práve kvôli tomuto bola mestská pamiatka pre verejnosť uzavretá. Zároveň sa tiež opravia exteriérové schody a dlažba.

„Mestské hradby musíme opraviť aspoň do takej miery, aby nebola v žiadnom prípade ohrozená bezpečnosť návštevníkov. Je to veľmi pekný priestor, ktorý reprezentuje Bratislavu aj pred zahraničnými návštevníkmi, ale bez zabezpečenia dostatočnej bezpečnosti by sme tam návštevníkov pustiť nemohli.. Stav hradieb bol veľmi nevyhovujúci,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Miesto spoločensko-kultúrnych akcií

Po ukončení stavebných prác je naplánované celkové vyčistenie priestorov a vysadenie trvaliek do veľkorozmerných kontajnerov. Mesto má v pláne využívať mestské hradby ako miesto určené pre zaujímavé kultúrno-spoločenské akcie.

„Vítaní sú všetci, ktorí by chceli využiť mestské hradby na kultúru a zábavu. Je to priestor, ktorí by sme radi poskytli aj pre organizovanie známych bratislavských akcií ako napr. Korunovačné slávnosti, alebo Dni majstrov ÚĽUV,“ doplnila námestníčka Plšeková.

O hradby sa už predtým staral niekto iný

Hradby boli sprístupnené pre verejnosť už aj minulý rok. Zaslúžilo sa o to Občianske združenie Bratislavský Okrášľovací Spolok. Zadarmo poskytovalo predajcom svoje stánky a organizovalo rôzne podujatia.

Prečítajte si tiež: Čo bude s mestskými hradbami? Vedenie mesta stále nemá jasnú víziu

Bratislavský Okrášľovací Spolok v minulom roku usporiadal na hradbách množstvo úspešných akcií a mimo tie, si návštevníci mohli v stánkoch vychutnať počas prechádzky kávu, víno, prípadne si kúpiť niečo dobré pod zub. No práve stánky mali byť tými, ktoré hlavnej architektke Ingrid Konrad, viceprimátorke Bratislavy Ivete Plšekovej a zástupkyni Generálneho investora Bratislavy Dane Zálešákovej nezapadali do historického priestoru.

Koncom decembra občianskemu združeniu skončila nájomná zmluva a bolo nútené svoje stánky z mestských hradieb odpratať.

Mesto má už svoje plány

„Bolo nám povedané, že naše stánky máme odsťahovať, pretože hlavnej architektke, námestníčke primátora a zástupkyni Generálneho Investora Bratislavy sa nepáčia drevené konštrukcie,“ priblížil pre Bratislava24.sk situáciu výkonný riaditeľ Bratislavského Okrášľovacieho Spolku Maroš Mačuha.

Podľa slov Ivety Plšekovej mesto s nadšením privíta rady Bratislavského Okrášľovacieho Spolku a prácu, ktorú na hradbách vykonali, si vážia. Svojimi slovami to potvrdil aj samotný starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. „Bol som pri tom, keď mestské hradby ožili a musím povedať, že Bratislavský Okrášľovací Spolok ako aj desiatky dobrovoľníkov urobili kus záslužnej práce a naštartovali dôležité procesy,“ uviedol starosta.

Teraz však už má mesto svoju víziu a vie čo chce s hradbami robiť ďalej.

Mestské hradby vznikli na prelome 13. a 14. storočia, keď kráľ Ondrej III. udelil Bratislave mestské privilégiá. Ku koncu 14. storočia viedli do mesta tri brány: Michalská-severná, Vydrická-západná a Laurinská-východná.

V 15. storočí k nim pribudla menšia Rybná brána vedúca na juh k Dunaju. Do dnešného dňa sa zachovali z pôvodného mestského opevnenia len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami – Vtáčou baštou a Baxovou vežou.

Prečítajte si tiež: Ďalší projekt dostal červenú. Aký osud čaká bratislavské mestské hradby? Mesto nariadilo vypratať stánky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM