Nina Táborská Rôzne

Čo bude s mestskými hradbami? Vedenie mesta stále nemá jasnú víziu

Či Bratislavčania budú môcť aj tento rok prejsť pomedzi mestské hradby od Dómu sv. Martina na Židovskú ulicu a popritom si kúpiť niečo pod zub, stále nie je jasné. Nové vedenie mesta tvrdí, že aj ono chce hradby sprístupniť verejnosti, kto sa však o nich bude starať, stále rozmýšľa.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s mestskými hradbami? Vedenie mesta stále nemá jasnú víziu
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavskému okrášľovaciemu spolku, ktorý s nápadom obnoviť hradby prišiel, skončila zmluva koncom minulého roka a nové vedenie mu ju už nepredĺžilo.

„Mesto má záujem na tom, aby boli bratislavské mestské hradby sprístupnené tento rok verejnosti, pretože s tým máme dobrú skúsenosť,“ vraví bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Podľa neho sa dnes uvažuje, či sa mesto bude starať o otvorené hradby samo, alebo sa vyhlási súťaž. „Teraz sa rozhodujeme, akou formou sa pustíme. No mesto má tiež nástroje, ako hradby otvoriť,“ dodáva.

Bratislavský okrášľovací spolok je sklamaný. Jeho výkonný riaditeľ Maroš Mačuha vysvetlil, že mali od predchádzajúceho vedenia prisľúbené, že v projekte sprístupnenia hradieb budú môcť pokračovať minimálne v tom rozsahu ako vlani. Nový šéf mesta im však už zmluvu nedal. „Som im vďačný, že s takou myšlienkou prišli. Ale boli tam veľké sťažnosti na predaj a konzumáciu alkoholických nápojov,“ podotýka Nesrovnal.

Bratislava24.sk informovala o uzavretí hradieb ako prvá, prečítajte si viac tu: Ďalší projekt dostal červenú. Aký osud čaká bratislavské mestské hradby? Mesto nariadilo vypratať stánky

Hradby potrebujú život

Mačuha pripúšťa, že vlani v októbri sa na akciu Oktoberfest na hradbách sťažoval Arcibiskupský úrad. Spomína si však len na tento jeden prípad. Hradby boli pritom otvorené od júna, no už aj predtým tam zorganizovali niekoľko podujatí na deň či dva.

„Hudba ale na Okto**berfeste skončila o 21.00 h a ľudia sa potom asi do polnoci rozprávali,“ priblížil Mačuha. Na akciu vtedy pritom podľa jeho slov prišiel aj dnešný primátor.

Mačucha vysvetľuje, že okrášľovaciemu spolku ide hlavne o to, aby boli hradby otvorené. „Nemusíme to mať my, ale je pravda, že my najlepšie poznáme ten priestor a vieme, čo potrebuje,“ povedal.

Ak tam podľa neho nové vedenie nepustí znova stánky s jedlom, ale iba so suvenírmi, miesto sa stane priestorom pre asociálov. Primátor pripúšťa, že predstava je iba taká, aby „sa ľudia mohli v tom priestore poprechádzať.“ Hradby však potrebujú podľa okrášľovacieho spolku stálu prevádzku, ktorá tam bude udržiavať život.

Prečítajte si tiež: Kávičkári sa tešia, do ulíc Starého Mesta sa vráti ich obľúbený nápoj. Priaznivci Šafka dôvod na radosť stále nemajú

Ak by mesto nakoniec vyhlásilo súťaž, Mačuha ešte nevie, či by sa spolok prihlásil. Všetko by záviselo od podmienok – rozhodovala by dĺžka nájmu, cena či možnosť nechať tam stánky s občerstvením. „Bez gastro stánkov to nemá zmysel,“ podotkol.

Cena nájmu by tiež mala byť symbolická. Stánky sú totiž podľa neho často v mínuse a je tiež potrebné tam veľa investovať, vybudovať siete. Po vypršaní zmluvy musel spolok stánky z hradieb odniesť, za odvoz piatich drevených stánkov podľa Mačuhu zaplatil 1000 eur.

V Urban House na Laurinskej ulici chystajú na utorok 24. marca diskusiu o budúcnosti mestských hradieb. Od 18.00 h budú hovoriť Maroš Mačuha zo spolku, viceprimátorka Iveta Plšeková, hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad i Pavol Uličný, ktorý predstaví štúdiu projektu obnovy hradieb.

Foto: BOS – Maroš Mačuha.

Stánkom na mestských hradbách odzvonilo
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM