Správy Samospráva

Vo Vrakuni plánujú zjednosmerniť cesty. Obyvatelia mestskej časti majú na vec rôzne názory

Vrakuňa prišla s plánom, ako zlepšiť dopravu a pomôcť vodičom prekonať zápchy a získať nové parkovacie miesta. Nie všetci obyvatelia sú však nadšení.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vrakuni plánujú zjednosmerniť cesty. Obyvatelia mestskej časti majú na vec rôzne názory
9
Galéria
Zdroj: Bratislava - Vrakuňa

Mestská časť Bratislava – Vrakuňa na základe množstva podnetov od občanov na nepriaznivú dopravnú situáciu v zóne Hradská, Dvojkrížna, Kazanská, Uzbecká zadala projektantom vypracovanie návrhu zmeny organizácie dopravy.

Najvýhodnejšie riešenie

Cieľom zmeny organizácie dopravy malo byť čo najvýhodnejšie riešenie z hľadiska bezpečnosti a obsluhy dopravy pre občanov mestskej časti.

Ešte v novembri minulého roka podnety od občanov, ktoré predniesli na rokovaní mestskej časti, predložili oprávnenému projektantovi na posúdenie. Projektant vyhodnotil všetky podnety a posúdil opätovne dopravné riešenie. V prílohách na stránke mestskej časti si obyvatelia Vrakune môžu pozrieť návrh zmeny organizácie dopravy už po posúdení dopravnej situácie a so zapracovanými požiadavkami.

Realizácia zmeny organizácie dopravy vo Vrakuni by mala postupovať v jednotlivých etapách:

1. Spracovanie a určenie projektov organizácie dopravy po jednotlivých uliciach v rozsahu smerovania a realizácia dopravných značiek.

2. Odpozorovanie správania sa vodičov, najmä v súvislosti s parkovaním.

Na základe reálnych poznatkov by malo nasledovať spracovanie projektov po jednotlivých uliciach a rovnako aj realizácia parkovacích miest.

Obyvatelia kontra starosta

Názory na riešenie dopravnej situácie vo Vrakuni sa rôznia. Niektorí obyvatelia novinky vítajú, iní si zmeny na cestách nevedia v praxi predstaviť.

Na facebookovej stránke mestskej časti prebieha živá diskusia. „Podnetov bolo veľa. Plány sú preto na internete, aby sa prípadné problémy ešte odstránili. Zmeny budú platiť, až keď ich krajský dopravný inšpektorát a odbor dopravy na magistráte schvália,“ píše na facebookovej stránke Vrakune starosta spomínanej mestskej časti Martin Kuruc.

Starosta sa snaží na všetky podnety od obyvateľov odpovedať. „Cesty postupne opravujeme, minulý rok sme opravili povrchy na 11 cestách, tento rok ich opravíme na ďalších 7 cestách. Zjednosmerňovanie je trend na celom svete. Zmena je dôležitá z dôvodov, ktoré požadujú občania, ako je vybudovanie nových parkovacích miest a podobne,“ informuje Kuruc.

Výsledok až v máji

Starosta Vrakune vidí problém najmä pri budovaní parkovacích miest. „Nové parkovacie miesta už nie je možné nikde vybudovať, lebo na to nie je miesto. Jediná možnosť je zjednosmerniť ulice a vybudovať parkovacie miesta po oboch stranách komunikácie. Jednosmerky postupne zavádzajú vo všetkých mestských častiach aj v ďalších svetových metropolách,“ hovorí starosta a pripomína, že ak obyvatelia jednosmerky chcieť nebudú, tak ich mestská časť nevybuduje. Apeluje však na občanov, aby si uvedomili, že sa snažil splniť ich požiadavky a dbať na bezpečnosť ľudí.

Zastupiteľstvo Vrakune sa bude zmenám v organizácii dopravy venovať v máji. Zatiaľ stále zbiera pripomienky na zapracovanie.

Ilustračné foto

Kolóny v Bratislave
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM