Správy Samospráva

Mesto začalo vo veľkom sadiť stromy. Kde pribudla 150-kilová gledíčia?

Magistrát Bratislavy spustil v rámci projektu 10 000 stromov prvú jesennú výsadbu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto začalo vo veľkom sadiť stromy. Kde pribudla 150-kilová gledíčia?
5
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Primátor Bratislavy Matúš Vallo a jeho tím zasadili vo štvrtok (5.11.) prvý vzrastlý strom na Kadnárovej ulici. Ide o gledíčiu trojtŕňovú, ktorá váži okolo 150 kilogramov!

Dobré podmienky

„Začalo sa to najdôležitejšie jesenné sadenie. Vysádzame na jeseň, pretože podmienky sú pre stromy vhodnejšie, je viac vlahy a je väčšia šanca, že sa uchytia. Sadíme vysoké stromy i sadenice. Jedna hodnota vysádzaného stromu je 700 eur. Nie je to len cena za strom, ale zahŕňa to aj trojročnú starostlivosť,“ priblížil bratislavský primátor. Od spustenia iniciatívy 10.000 stromov sa podľa jeho slov pridalo do projektu už mnoho ľudí, firiem či ambasády.

V Rači vysadí mesto ešte ďalších približne 130 stromov, a to na Račianskej, Kadnárovej, Cyprichovej, Strelkovej, Hubeného i v ďalších lokalitách.

Bratislava chce do roku 2022 vysadiť 10-tisíc stromov a kríkov. Pre dosiahnutie tohto cieľa spustila samospráva iniciatívu, kde hľadá partnerov z firiem, inštitúcií, organizácií a komunít. Rovnako do nej pozýva Bratislavčanov. Verejnosť môže iniciatívu podporiť darom na výsadbu dreviny alebo sa môže zapojiť priamo do sadenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM