Samospráva

Maximum informácií pre verejnosť: Mesto sprístupnilo cez nový portál otvorené dáta

K najzaujímavejším poskytnutým dátam určite patria dáta od mestskej polície, ktoré obsahujú priestupky lokalizované až na ulicu.

Ilustračný obrázok k článku Maximum informácií pre verejnosť: Mesto sprístupnilo cez nový portál otvorené dáta
Zdroj: TASR

Mesto Bratislava spustilo „open data“ portál. Verejnosti v ňom sprístupnilo otvorené dáta. Momentálne je tu k dispozícii viac ako 370 datasetov s 522 dátovými zdrojmi, ktoré pochádzajú z magistrátu, mestských organizácií, ale aj zo stránok Štatistického úradu SR, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, Ministerstva vnútra SR či iných orgánov verejnej moci. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Dáta prístupné verejnosti

V rámci bratislavských mestských organizácií sa do zverejňovania zapojili napríklad mestská polícia, Bratislava Tourist Board, Bratislavská vodárenská spoločnosť, Dopravný podnik Bratislava či Mestské lesy.

„Princíp otvorených dát je jednoduchý, zverejnime dáta v strojovo čitateľnom a spracovateľnom formáte a nechajme ľudí, firmy, občianske združenia nech z nich vyťažia maximum informácií. K najzaujímavejším poskytnutým dátam určite patria dáta od mestskej polície, ktoré obsahujú priestupky lokalizované až na ulicu. Ich kombináciou a vizualizáciou s poskytnutou vrstvou z pilotnej pocitovej mapy môžu byť spracované zaujímavé informácie,“ priblížil Bubla.

Užitočné informácie

Pre tvorcov inovatívnych aplikácií môžu poslúžiť priestorové dáta o cestách, námestiach, chodníkoch či budovách, prípadne o električkových alebo trolejbusových tratiach v Bratislave.

Ich kombinácia s dátami z registra adries alebo vrstvou zobrazujúcu stromy či obyvateľov v základných sídelných jednotkách môže podľa magistrátu pomôcť verejnosti zreálniť informácie o tom, kde je ako hustá zástavba, koľko ľudí tam má trvalý pobyt a aká je tam cestná či chodníková vybavenosť.

„Občania a návštevníci Bratislavy môžu v centre mesta využívať bezplatne wi-fi pripojenie na internet. Koľko je užívateľov tejto služby, koľkí sú noví a koľkí sa k jej používaniu vracajú, v akých lokalitách, aká je dĺžka ich pripojenia či aký prehliadač používajú, je tiež súčasťou open data portálu,“ podotkol Bubla.

Pribudnú novinky

Bratislava sa podľa neho týmto stáva vzorom aj pre iné samosprávy v oblasti otvorených dát. Hlavné mesto chystá aj podrobnejšie dáta o financovaní Bratislavy, územnom plánovaní, odpadovej politike.

Z útvaru bratislavskej hlavnej architektky taktiež dáta zverejňujúce informácie o hodnotení vplyvov extrémnych horúčav a intenzívnych zrážok ako najčastejších prejavov zmeny klímy.

Portál je dostupný na webe opendata.bratis­lava.sk.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM