Michaela Katonová Správy

Mesto sa vracia k stopercentným zľavám. Z vlastných prostriedkov vráti peniaze za už vydané električenky

Po tom, čo mestskí poslanci v minulom roku odklepli 90-percentnú zľavu pre ZŤP, vzniesla sa proti nim obrovská vlna kritiky. Na konci marca chce primátor Ivo Nesrovnal predložiť návrh na opätovné zavedenie 100-percentných zliav. Aké zistenia predchádzali jeho rozhodnutiu?

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa vracia k stopercentným zľavám. Z vlastných prostriedkov vráti peniaze za už vydané električenky
Zdroj: Dnes24.sk

Zdravotne postihnutí, držitelia diamantovej Jánskeho plakety za darovanie krvi, protikomunistickí odbojári a politickí väzni z Bratislavy budú môcť na území hlavného mesta v mestskej hromadnej doprave zrejme opäť jazdiť bezplatne. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal predloží takýto návrh mestskému zastupiteľstvu 31. marca.

Primátor zároveň uviedol, že mesto vráti peniaze tým, ktorí si v rámci podmienok tretej etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) už zakúpili predplatné cestovné lístky. „Urobíme to tak, aby to bolo pre týchto cestujúcich čo najkomfortnejšie, zrejme poštovými poukážkami,“ informuje s tým, že peniaze dá mesto zo svojho rozpočtu.

Prečítajte si aj: Zrušenie zľavy v cestovnom vnímajú ZŤP občania ako diskrimináciu a genocídne rozhodnutie

Návrat k stopercentným zľavám podporili zistenia o reálnej využívanosti verejnej dopravy a nákladoch na refundáciu zliav. Mesto tieto údaje preverovalo od novembrového rozšírenia IDS BK. Podľa Nesrovnala sa potvrdili údaje, že MHD využíva približne o päťtisíc menej Bratislavčanov so zdravotným postihnutím, než je počet, ktorý celkovo uvádza Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Mesto tak na refundáciu zliav musí DPB platiť o približne 600-tisíc eur menej, ako sa predpokladalo.

Nesrovnal takisto informoval o tom, že sa stretol s partnermi a dopravcami IDS BK. „Je pozitívne, že aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK) signalizoval záujem pripojiť sa k našej iniciatíve,“ uvádza Nesrovnal. Pri dátume zavedenia uviedol, že by to mal byť najbližší možný termín. "Počkali by sme však na rozhodnutie zastupiteľstva BSK,“ hovorí.

O bezplatné cestovanie prišli ZŤP osoby, darcovia krvi a protikomunistickí bojovníci i politickí väzni so zavedením tretej etapy IDS BK od 1. novembra. Mesto sa vtedy bránilo, že podmienky tretej etapy boli dohodnuté už v roku 2012, mestské zastupiteľstvo v roku 2015 muselo už iba schváliť tieto podmienky, aby mohlo spustiť rozšírenie integrovanej dopravy a neprišlo o eurofondy.

Mestské zastupiteľstvo neskôr rozhodlo o zvýšení pôvodnej polovičnej zľavy pre vybrané skupiny cestujúcich s trvalým pobytom v Bratislave až na 90-percentnú zľavu na predplatený cestovný lístok. Zľava platí pri cestovaní prostriedkami dopravcov IDS BK na území hlavného mesta.

Prečítajte si aj: Bratislavskí dôchodcovia čakajú na vybavenie SeniorPasov hodiny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM