Správy Samospráva

Mesto revitalizuje parky. Bude to stáť 200-tisíc

V parčíku Husova v Novom Meste chce samospráva urobiť sadovnícke úpravy, obnoviť spevnené plochy a rozšíriť verejné osvetlenie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto revitalizuje parky. Bude to stáť 200-tisíc
12
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Plánuje tam tiež vysadiť zeleň, urobiť zavlažovací systém a namontovať mobiliár a detské ihrisko. Vyplýva to zo zmluvy za 121.128 eur s DPH, ktorú hlavné mesto podpísalo s firmou TravnikServis.

Park Žilinská

S Awe Atelierom sa zas mesto dohodlo na vypracovaní štúdie na revitalizáciu parku Žilinská v Starom Meste, blízko Námestia slobody a Úradu vlády. Mesto chce získať čo najlepšie riešenie pre revitalizáciu verejného priestranstva na tunajšej električkovej zastávke. Plánuje tam prinavrátiť zeleň i revitalizovať zelené plochy. V projekte hovorí o takzvanej „zelenej zastávke“. Teda o objekte so zelenou strechou a zelenými stenami. „Na preverenie zostávajú aj funkcie parčíka z priestorových, funkčno-prevádzkových možností a dostupnosti plochy vôbec,“ píše sa v zmluve.

Magistrát žiada navrhnúť úpravy časti chodníka na nároží Žilinskej ulice, a to obnovenie zeleného pásu pod stromoradím, priestor zastávky MHD otvoriť smerom do zelene s oddychovou zónou pod korunami stromov, zhodnotiť stav existujúceho verejného osvetlenia. Odhadovaná výška nákladov na realizáciu je podľa mesta 78.000 eur bez DPH.

Nový park

Hlavné mesto zároveň uzavrelo rámcovú dohodu s firmou Awe Atelier na služby architekta a projektanta. Vypracovať má štúdiu k Parku športu a oddychu Karlova Ves. Mesto ho chce vybudovať pri Karloveskej ulici a neďaleko Líščieho údolia. Počíta tu s bežeckými aktivitami, skate parkom, workoutom i trávnatou plochou pre cvičenie.

„Súčasťou zadania je preverenie funkcie ‚venčoviska‘ a v prípade priestorových a funkčno-prevádzkových možností zapracovať do riešenia,“ píše sa v zmluve o dielo. Odhadovaná výška nákladov na realizáciu je 175.000 eur bez DPH.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM