ESL Správy Samospráva

Mesto bude zbierať vianočné stromčeky po novom. Začína v Starom Meste

Samospráva sa snaží zlepšiť komfort obyvateľov pri odvoze vianočných stromčekov. Štartuje ho po sviatku Troch kráľov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bude zbierať vianočné stromčeky po novom. Začína v Starom Meste
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Bratislava zavádza pre rok 2021 systematický zber stromčekov, v rámci ktorého sa budú z jednotlivých mestských častí odvážať pravidelne v určené dni. V roku 2021 sa takisto uskutoční pilotný zber vianočných stromčekov z drevených ohrádok.

Čistota

Cieľom nového systematického riešenia zberu a odvozu vianočných stromčekov je, aby boli zbierané organizovane a aby neznečisťovali verejné priestranstvá a zberné hniezda tak ako po minulé roky a nerozfúkaval ich vietor.

„Vyzbierané vianočné stromčeky materiálovo zhodnotíme v kompostárni. Obyvatelia bytoviek budú môcť stromčeky ukladať na obvyklé odvozné miesto zmesového odpadu. Obyvatelia rodinných domov zas budú môcť stromčeky ukladať na zberné hniezda triedeného zberu (mestské časti so zavedeným vrecovým zberom k nádobám na sklo). Všetci obyvateľky a obyvatelia môžu zároveň kedykoľvek využiť zberný dvor OLO,“ informovala hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Harmonogram

So zberom sa 7. januára a potrvá do 12.februára 2021:  

  1. Pondelok – Staré mesto
  2. Utorok – Ružinov, Podunajské Biskupice, Vrakuňa
  3. Streda – Nové mesto, Rača Vajnory
  4. Štvrtok – Dúbravka, Karlová Ves, Lamač, Devín, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica
  5. Piatok – Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo

„Vo výnimočných prípadoch, napríklad dôchodcom alebo nevládnym ľuďom, možno odviezť strom spred rodinného domu pri zbere komunálneho odpadu, čiže pri výsype čiernej nádoby sa hodí do auta aj vianočný stromček,“ dodáva Katarína Rajčanová.

V prípade, že by chceli obyvateľky a obyvatelia využiť na „vyhodenie“ kompostovací zásobník alebo zbernú nádobu na bioodpad, na ktorú má nárok každá domácnosť v rodinnom dome, odporúčame minimalizovať objem tohto stromčeka podrvením alebo nasekaním a využiť stromček na kompostovanie, prípadne počkať na zvoz bioodpadu, ktorý je od 1.marca.

Tento rok sa tiež uskutoční nový systém zberu vianočných stromčekov z 51 drevených ohrádok v mestskej časti Lamač a spolu 39 drevených ohrádok v ostatných mestských častiach. Na zavedení pilotného projektu sa podieľal poslanec mestskej časti Lamač Igor Polakovič, ktorý spolupracoval aj na vytvorení podrobnejšej mapy umiestnenia ohrádok. Harmonogram zberu vianočných stromčekov z ohrádok bude rovnaký ako z ostatných obvyklých odvozných miest zmesového odpadu (bytové domy) a zberných hniezd (rodinné domy). Na tomto linku nájdete mapu drevených ohrádok.

Nový rok 2021

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM